perjantai 15. joulukuuta 2017

Maailman suurin tippukivipylväs

Maailman suurin tippukiviluolassa oleva tippukivipylväs on 32m korkea ja 18m leveä. Tämä nähtävyys on herättänyt myös geologista ja arkeologista kiinnostusta. Pylväs on pitänyt Guinness World Record-maailmanennätystitteliä vuodesta 1989 lähtien. Ja onhan se suuri ja komea, kun sellaisen juurella seisoo. Itse asiassa luolaan tutustumista varten tehty polku kiertää kyseisen pylvään ympäri kokonaan.

Tällainen siis löytyy Nerjan kylän kupeesta, noin 60 km Malagasta itään päin. Matkustimme Nerjaan Fuengirolan lomaviikolla yhdeksi päiväksi, ja se olikin varsin viehättävä pikkukylä. Nerjassa olisi kannattanut ehdottomasti myös yöpyä, sen verran komeita ilta/yökuvia löytyy netistä, esim. tästä linkistä:

https://www.napsu.fi/matkailu/matkakuvat/674/11-08-09--17-36-10--Nerja

Mutta hyvin ehtii kylään tutustua kyllä yhdessä päivässäkin, ja jos valitsee sellaisen bussin, joka kiertelee kylästä toiseen pitkin Välimeren rantaviivaa, niin siinä näkee Malagan ja Nerjan välillä paljon sellaisiakin mukavia pikkukyliä, joissa massaturismi ei vielä näy. Ja kun päivällä kävelee Nerjan pääkatua, se on katettu auringonsuojilla, jotka ovatkin kuumana päivänä varsin välttämättömiä. Muuten tällainen suomalaiseen ilmastoon tottunut pyörtyisi kuumuuteen...

Nerjan keskustasta pääsee junalla luolille. Kannattaa katsoa aikataulut
etukäteen, ettei tarvitse pitkiä aikoja odotella junan lähtöä, niitä lähtee ehkä
noin kerran tunnissa.

Aurinkosuojat Nerjan pääkadulla.

Laajoja uimarantoja ei Nerjasta löydy. Jotain kuitenkin.
Balcon de Europalta avautuvaa tällainen panoraamanäkymä.
Kannattaa käydä katsomassa, jos Nerjassa käy.
 

Nerjassa kaikki talot ovat valkoisia. Erittäin idyllinen ja kaunis pikkukylä!
Reissun päätarkoitus meillä oli kuitenkin tutustua tippukiviluolaan. 1959 löydetty Cueva de las Maravillas eli "ihmeiden luola" sisältää useita isoja "halleja", joissa myös pidetty konserttejakin.

Alueelle on muodostunut myös useita muita luolia ympäri Maron kukkuloita. Näitä luolia ovat hyödyntäneet erilaiset metsästäjä- ja kalastajaheimot neoliittiseltä kaudelta pronssikaudelle. Ne olivat täysin unohdettuja kunnes viisi paikallista poikaa löysivät ne metsästysretkellään vuonna 1959. Luolista löytyy myös seinämaalauksia, joita on maalannut osittain myös neandertalin ihmiset noin 43000 vuotta sitten. Aikaisemmin neadertalilaisten ei ole tiedetty tehneen maalauksia, vaan muualla seinämaalaukset on aina yhdistetty muinaiseen nykyihmiseen.

Jos luolalle aikoo mennä, itse suosittelen menemään jo heti aamusta ja heti kun ne avautuvat, siis noin klo 9 aamulla. Sillä paikalle muodostuu nopeasti pitkät jonot, ja jos ei jono "vedä" tarpeeksi nopeasti, sitten loput jäävät aina ilman pääsylippua, ja heidät toivotetaan tervetulleiksi taas seuraavana päivänä uudestaan. Myös talviaikaan siirtyminen voi tehdä monelle turistille tepposet - netissä voi lukea vielä vanhat aukioloajat, vaikka syyskuusta eteenpäin aukioloaikoja on jo supistettu.

Jumalattoman pitkät jonot lippuluukulle. Kannattaa ottaa kaveri mukaan,
joka pitää aina paikkaa sillä välin, jos itse käy ostamassa läheisestä
baarista välillä lisää juotavaa, jätskiä yms. mikä hiukan helpottaa jonottamista
kuumassa auringossa.



Tässä se sitten on. Euroopan suurin tippukivipylväs.




Euroopan suurin tippukivipylväs toisesta kuvakulmasta.



Lisää hyviä kuvia luolista esim. tässä linkissä:

https://www.napsu.fi/matkailu/matkakuvat/674/11-02-02--02-56-16--Nerja

Nerjan nähtyään ihmettelee vielä enemmän, että mitä ne noin 20 tuhatta suomalaista siellä Fuengirolassa tekee? Mikseivät ole perustaneet tukikohtaansa esim. Nerjaan...? :-)

2 kommenttia:

  1. Kiva kun olet aloittanut matkablogin, liityinkin heti lukijaksi. Kiva postaus oli tämä. Hyvää joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommenteistasi!

      Matkustelu olikin käytännössä aika paljon tauolla ainakin parisen vuotta, johtuen toisesta blogistani tai toisesta aktiviteetistani, eli talon rakentamisesta.

      Kun nyt aloitin aikanaan rakentamiseen liittyen blogin, aloitin nyt myös matkablogin, kun matkustelullekin taas on löytynyt aikaa ja rahaa nyt kun talo alkaa olla valmis.

      Mukavaa joulun odotusta Sinulle myös!

      Poista