perjantai 7. joulukuuta 2018

Nyt tarkkana Esta-hamusten kanssa (huijarit liikkeellä!)

Kävimme koko perhe New Yorkissa ensimmäisen kerran talvella 2011, eli vähän ennen kuin aloitimme rakentamaan omaa taloa elokuussa 2012. Talon rakentamisessa vierähtikin sitten monta vuotta niin, että ei matkusteltu yhtään mihinkään (jos ei muutamia satunnaisia laivaristeilyjä Tukholmaan tai Tallinnaan lasketa matkusteluksi).

Nyt ollaan suunniteltu uutta New Yorkin matkaa tammikuulle 2019, ja pidetään samalla hiihtolomaviikon loma pois jo ennen varsinaista hiihtoloma-aikaa, jolloin matkaliput yleensä kallistuvat joka suuntaan.

Kun kävimme ensimmäisen kerran USA:ssa, oli juuri 2-3 vuotta aikaisemmin tullut voimaan uusi käytäntö eli Esta, joka piti hakea netissä. Silloin - jos oikein muistan - kaikki oli helppoa ja yksinkertaista Esta-hakemusten osalta. Nyt eka vaikeus on se, että mistä löytää sen oikean sivuston?

Mutta nytkin, yhtä sinisilmäisesti luulin, että edelleenkin kaikki olisi yhtä helppoa ja yksinkertaista yhä vieläkin, mutta enää asia ei olekaan näin. Sillä jos Googlen hakutuloksista valitsee jonkin linkin aivan hakutulosten alkupäästä, niin mitä todennäköisimmin ohjautuu jonkun huijari- tai koijarifirman nettisivuille.

Näin kävi minullekin, ja tässä esimerkki miltä Googlen hakukenttä saattaa näyttää, jos käyttää hakusanoina esim. "Esta hakemus USA", tai sama pienillä kirjaimilla.



Tässä kuvakaappauksessa Googlen ensimmäinen linkki - ja ilmeisen isolla rahalla mainostettu linkki - ohjaa huijaussivustolle, joka erehdyttävästi muistuttaa USA:n hallituksen virallista nettisivua, (joka siis on se ainoa ja oikea paikka tehdä Esta-hakemuksia).

Ja vaikka joku "huijari-firma" jatkolähettäisikin Esta-hakemuksen ihan oikeaan paikkaan (jolloin matkustaja ei maksa aivan turhasta ja todellisuudessa varmaan saa Esta-lupansa), niin huijari käärii päältä roimat katteet. Sillä jos Esta-hakemuksen oikea hinta on 14 USD, niin huijari laskuttaa saman asian hoitamisesta jopa 90 dollaria per henkilö. Matkustaja joutuu tekemään aina saman työn, eli vastaamaan samalla kaavakkeella samoihin kysymyksiin, sillä eihän huijarikaan muuten voi tietää mitä tietoja oikean sivuston oikeille kaavakkeille täytyy syöttää.

Kuvakaappauksen toinen linkki johdattaa Finnairin sivuille, joissa on tarjolla oikeaa ja hyvää informaatiota, sekä jatkolinkki oikeille Esta-sivuille.

Kolmas linkki on suoraan oikealle sivulle, eli ainoa oikea linkki Esta-hakemusten tekoon on tässä (jos ei mene tänne, samat tiedot voi syöttää muillakin sivuilla oleville samanlaisille nettikaavakkeille, ja silloin huijari ottaa luottokorttimaksulla hoidetut rahat):

Ainoa oikea linkki Esta-hakemusten tekemiseen

Tuosta yllä olevasta linkistä pitäisi avautua tämän näköinen sivu:


Huijarifirmoista on toki varoitettu aikaisemminkin, ja samalla lehtiartikkeleissa on ihmetelty miten niihin aina riittääkin hyväuskoisia asiakkaita, jotka suunnittelevat matkaa Yhdysvaltoihin? Esim. tässä linkissä Savon Sanomat ovat käsitelleet tätä aihetta kirjoituksessaan 11.1.2017 seuraavasti:


Niin...? Miten sitten on mahdollista, että aina vaan uusia ja uusia matkailijoita menee retkuun, eli aina löytyy joku, joka eksyy tekemään Esta-hakemusta jollekin huijari-sivustoille?

Siis retkuunhan menin minäkin, ja huomasin asian vasta, kun olin yhden hakemuksen jo tehnyt (ja kolme perheenjäsentä oli vielä tekemättä). Niin vasta siinä kohtaa aloin pohtimaan, että olipa kallista. Että onko kukaan koskaan valittanut näin kalliista hinnoista? Ja kun sitten katsoin asiaa netistä, niin siellähän olikin sitten runsaasti varoituksia näistä huijareista.

Mutta jos on aikaisemminkin tehnyt (siis 8 vuotta sitten) Esta-hakemuksen, ja se oli silloin helppo homma, niin ei sitä vaan heti huomaa olevansa huijarin sivulla, jos se vielä ulkoisestikin muistuttaa aika paljon oikeaa ja virallista sivua. Tässä esimerkkinä miltä näyttää muutaman huijarin sivut noin ulkoisesti - tämä tyylinäyte on bongattu täältä sivulta: https://usaestaonline.com/sv



Eipä tuo nyt hirveän paljon poikkea tuosta oikean sivun kuvasta, joka on edellinen kuva tuolla ylempänä?

Tarkka matkailija tietysti huomaa heti, että kyseessä ei ole sama sivu, ja varsinkin jos käy tiuhaan USA:ssa tai tekee Esta-hakemuksen 2 vuoden välein (yksi hakemus on aina 2 vuotta voimassa), niin aktiivinen matkailija varmaan helpommin huomaa pienet erot, kuin minä - joka matkustaa rapakon taakse enintään 8 vuoden välein, tai vasta toisen kerran eläissään.

Mutta eipä tässä vielä kaikki, nimittäin ainakin jotkut huijarit ovat tavattoman ovelia. Sillä joku jonka tarvitsee tehdä Esta-hakemus, niin aluksi aina etsii tietoa siitä, miten se tehdään.

Ja näitä informaatiosivuja on vaikka kuinka paljon. Tuolla ihan ekassa Google-linkissäni toisena hakusivuna tuli Finnairin sivut, joissa oli oikeaa informaatiota ja jatkolinkitys oikeille Esta-hakemussivuille.

Mutta huijarit ovat keksineet ihan saman. Eli netistä löytyy myös vaikka kuinka paljon huijari-firmojen informaatiosivuja, joissa on ihan oikea informaatio, ja joissa on näppärä jatkolinkitys hakemuksen tekemiseen - ja tämä linkitys ohjaakin huijarin omille sivuille niin, että pääsee suoraan täyttämään hakemuskaavaketta (joka on aivan aidon näköinen), eli moni varmaan täyttää sen, eikä huomaa mitään outoa?

Huijarifirman informaatio-sivusto voi näyttää vaikka tältä, tämä huijari-ilmoitus löytyy tästä linkistä: http://www.esta.us/suomi.html ja näyttää tältä:


Jolloin jos tuosta sivulta painaa vihreää namiskaa, jotta pääsisi täyttelemään hakemustekstejä, niin ohjautuu täyttämään huijarin perustamaa kyselylomaketta.

Ja näitä erilaisia infosivustoja on varmasti kymmenittäin, ja niistä on jatkolinkitys kyselylomakkeeseen, joka ainakin oman havaintoni mukaan on aina sama, sijaitsee samalla sivustolla, eli tässä linkissä: https://www.evisaonline.com/fi/usa/esta.html

No miten sitten pitää toimia, jos kuitenkin joutuu huijatuksi, ja huomaa virheensä? Niin kuin minullekin kävi. 

Nythän siis ilmeisesti osa huijareista saattaa olla "rehellisiä huijareita" (tämä on oletus - oikeasti en tiedä), eli he ottavat vastaan Esta-hakemukseen tarvittavat tiedot, tekevät hakemuksen matkailijan puolesta oikeilla sivuilla, mutta hekin ottavat näistä "palveluksistaan" hirvittävän hinnan. Pahin huijaus olisi tietysti se, että raha veloitetaan tililtä, ja Esta-hakemusta ei edes tehdä. Sen jälkeen raha on hävinnyt Nigeriaan tai jonnekin. 

Tai ehkä pahin skenaario olisi se, että huijarifirma kerää ihmisiltä tietoja - mm. kaikki passin tiedot, ja sitten toimittaa ne eteenpäin jonnekin, missä näiden tietojen avulla tehdään "kopiopasseja" kelle tahansa, joka haluaa väärennettyjä passeja ostaa. Jos kaikki passin tiedot on saatu (Milloin myönnetty? Milloin menee vanhaksi? Passin numero? Passin haltijan syntymäaika ja -paikka?), niin omasta mielestäni noihin tietoihin ei enää tarvitse lisätä muuta kuin väärän passin ostajan oma valokuva, jolloin voidaan valmistaa passi, jossa kaikki muu on samaa, mutta vain valokuva on eri.

Jos huomaa tulleensa huijatuksi, niin yksi tapa edetä on se, että ottaa heti yhteyttä huijarifirmaan, onhan noissa nettisivuissa kuitenkin yhteystiedot olemassa (englanniksi toki pitää kirjoitella tiukkasanainen kirje). Jolloin kertoo sinne, että ei ollut heti huomannut olevansa väärillä sivuilla, ja että haluaa peruuttaa Esta-hakemuksensa ja saada rahat takaisin. Sille jatkokysymys, että onnistuuko ihan vapaaehtoisesti sopimalla näin, vai pitääkö ottaa lisäksi yhteyttä omaan luottokorttifirmaan, ja ilmoittaa sinnekin, että kohta saapuvaa laskua huijarifirmasta ei pidä missään nimessä hyväksyä, sillä en halua asioida minkään epämääräisen firman kanssa.

Itse kokeilin tätä, ja se onnistui. Huijari ei halunnut, että luottokorttiyhtiö eli VISA tulisi myös vedettyä tähän mukaan, ja kun olin lähettänyt sähköpostia, että peruutan Esta-hakemukseni nyt huomattuani, etten ollut tehnyt sitä virallisilla sivuilla, ja että vaadin rahani takaisin, niin heti tulikin jo muutaman minuutin päästä sähköpostilla vastaus, että Esta-hakemus peruutetaan, ja että rahat palautetaan, ja että luottokorttiani ei veloiteta ollenkaan. Huijari siis tiesi olevansa huijari, ja antoi periksi asiassa heti, kun sitä sähköpostilla vaadittiin. Tässä saamani sähköpostiviesti:


Tässä vielä samat tekstit enempi suurennettuna:


Ja tietysti tarkistin myös omalta tiliotteeltani, että luottokorttiani ei ole veloitettu, ja ilmeisesti on syytä tarkkailla vielä jonkin aikaa, ettei luottokorttiani veloiteta jatkossakaan. Tässähän on vaarana vielä sellainenkin, että eipä kait sillä huijarilla suurta omaatuntoa ole kuitenkaan, eli vaikka alun perin Esta-hakemus oli luvattu hoitaa 90 USD:llä, niin helpostihan siihen saattaa tulla veloitushetkellä pilkkuvirhe, jolloin korttia veloitetaan 900 USD, tai kuinka paljon nyt kortilla vaan katetta riittää... Sitten jos näin käy, sitten joudun kuitenkin ilmoittamaan asiasta VISA-yhtiölle, ja liittämään siihen mukaan nämä asiassa vaihdetut sähköpostit.


EDIT 16.12.2018:
Esta-hakemus meni hyvin, luottokorttiani ei veloitettu muuta kuin virallisen taksan verran. Mutta seuraava ihmetyksen aihe oli, että missä viipyy päätös? Tein Esta-hakemuksen jo 6.12.2018, ja vielä 16.12.2018 ei sähköpostiini ollut ilmestynyt mitään vastausta siitä, että onko Esta-hakemukset hyväksytty tai ei. Toki nyt valistunut arvaus on se, että Esta-hylkäämiselle ei pitäisi olla mitään perusteita, mutta varmuus asiassa pitää olla, sillä ilman hyvksyttyjä Esta-päätöksiä ei pääse nousemaan edes lentokoneeseen.

Joten tähän kysymykseen löysin vastaukset täältä linkistä:

https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/1143/~/how-do-i-know-if-my-esta-application-was-approved

Ja siellä olleiden ohjeiden mukaan kirjauduin uudestaan Estan virallisille hakusivuille tarkistamaan hakemuksen tilannetta. Onneksi olin kirjoittanut hakemuksen numeron ylös. Ja tulos näkyi siellä, että "Esta-hakemuksesi hyväksytty - tervetuloa Yhdysvaltoihin! huom. Esta-lupa ei vielä takaa pääsyä Yhdysvaltoihin, lopullisen päätöksen maahanpääsystä tekee Customs and Border Protection (CBP) -virkailija".

Printtasin päätöksen paperille lentokoneeseen nousun varmistamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti