Säästövinkit matkojen suunnitteluun

Matkustaessa moni asia on vähän niin kuin ostaisi autoon tankillisen bensaa. Autoa tankatessa polttoaineen laatu on käytännössä ihan sama ostaako sen ABC:ltä, Shellistä, Nesteeltä tai jostain muulta asemalta. Mutta hinta voi olla eri. Samoin matkustaessa voi saada säästöä ilman, että pitäisi tinkiä esim. lentoajan pituudesta tai majoituksen laadusta.

Matkustaminen kuitenkin ainakin itselleni ja varmaan monelle muullekin on rahakysymys. Mitä halvemmalla matkustaa, sitä enempi ja sitä useampiin paikkoihin on mahdollisuus matkustaa. Toki toinen kysymys on myös ajankäyttö. Työssäkäyvällä ja varsinkaan yksin yrittävällä ei ole kovin useasti mahdollisuutta irtautua työelämästä ainakaan pidemmäksi aikaa. Silloin matkailu voi jäädä viikonloppujen ja/tai pidennettyjen viikonloppujen varaan. Jos kesälomaa on, silloin ehtii käymään jossain vähän pidemmälläkin.

Yksi matkan kustannuksiin vaikuttava tekijä on valuuttakurssit. Nehän hyppelevät usein ihan miten sattuu aivan niin kuin pörssikurssit. Ja silloin jollakin on aina halpaa, ja jollakin toisella on aina kallista. Jos johonkin matkakohteeseen ei ole kiire, siellä voi yrittää käydä silloin, kun omasta mielestä valuuttakurssit ovat kohdallaan. Laitan tähän parina esimerkkinä Sveitsin Frangin ja Turkin liiran arvokehityksen ja lopputuleman päivämäärälle 7.1.2018:


Nuo äskeiset sekä lisää näitä samoja käppyröitä löytyy tästä linkistä:


Sveitsin frangi kallistuu vuosi vuodelta euroa vastaan. Sveitsin osalta voisi kai jälkikäteen todeta, että "juna meni jo", eli joka sinne haikailee, niin viisainta olisi ollut käydä jo vuonna 2010 tai sitä ennen. Turkin liiran suhteen tilanne on toisessa ääripäässä. Syöksykierteessä olevalle valuutalle ei käännepistettä näy, sillä taloudessa alaspäin pääsee aina hyvinkin helposti, mutta vastakkaissuuntainen liike on hidasta ja vaatii kovaa työtä.

Turkki elää tai on elänyt turismista, ja nyt epävakaana aikana turistin pitää tietysti olla tarkkana, että missä uskaltaa liikkua, ja uskaltaako Turkkiin mennä ollenkaan. Moni ei mene - ja syy voi olla myös ideologinen, eli ei haluta tukea Erdoganin Turkkia, ja tässä tilanteessa maan talous tietysti kurjistuu entisestään. Samalla kun valuuttakurssi jatkaa heikkenemistään.

Sveitsin frangin ja Turkin liiran välimaastoon kuuluu esim. USA:n dollari, jossa muutokset ovat jatkuvia ja arvaamattomia, tällä hetkellä 5.1.2018 vuoden 2000 jälkeinen kehitys näyttää tältä:

Nyt eurolla saa enempi dollareita kuin esim. vuosi sitten ja samalla myös muut valuutat (esim. Dubain eli Arabiemiraattien dirhami), jotka on sidottu dollariin, niin näiden sidosvaluuttojen kurssit muuttuvat juuri samalla tavalla miten dollarin suhde euroon muuttuu.

Jos kaikki valuutat kallistuvat (eli toisin sanoen euro itse on heikentynyt kaikkia valuuttoja vastaan), silloin käy niin kuin nyt on käynyt esim. venäläisille. Omalla valuutalla ei saa mitään (muuta kuin hirvittävän kalliisti eli epäedulliseen kurssiin). Näinkin voi aika ajoin eurolle käydä, ja silloin kannattaa pysyä omalla valuutta-alueella. Ellei kotimaan matkailu kiinnosta, niin aina voi lähteä vaikka Saksaan, Italiaan, Espanjaan tai vaikka Kanarian saarille saakka. Siellä on sama valuutta, eikä valuuttakurssien heilunta vaikuta ostosten kalleuteen mitenkään.

Sitten kun kohde maa tai kohdekaupunki alkaa hahmottua, seuraavaksi itselläni on tapana katsoa milloin sinne olisi edullisia lentolippuja saatavilla. Hyviä sivustoja tässä kohdin ovat esim.



Yksi parhaista työkaluista edullisten lentojen etsintään, mitä olen ikinä mistään löytänyt on Skyscannerin hintavertailukartta, jossa aikahaarukkaa voi ensin säätää matkustuskuukauden tarkkuudeella, ja kun kuukautta vaihtaa, samalla päivittyy ruudulle mitä eri hintaisia lentoja on saatavilla mihinkin maahan ja/tai kaupunkiin. Tämä työkalu löytyy tästä linkistä:


Ja tuolla linkissä näyttää siis 5.1.2018 esimerkiksi tältä:

Tällaisia vastaavia karttatyökaluja löytyy toki muiltakin vastaavilta sivuilta, mutta omasta mielestäni tämä on tarkka, ja
tähän saa vielä lisää tietoa näkyviin, kun esim. klikkailee hiirellä kaikkia vihreitä palluroita. Mitä isompi vihreä pallura,
sen parempi tarjous. Ja jos ei tietystä kuusta (esim. kesäkuu 2018) löyödy sopivaa, sitten voi vaihtaa kuukautta, jos tarkoitus
on päästä johonkin tiettyyn paikkaan edullisesti, eikä matkapäivät ole kovin lukkoonlyötyjä... 
Lennot voi varatakin Skyscannerin kautta, mutta usein on kuitenkin itselleni käynyt niin, että jos teen uuden haun Skyscannerin tarjoamilla "parhailla päivämäärillä" Supersaverin sivuille, niin sieltä saattaa löytyä joku vielä edukkaampi vaihtoehto.

Toinen Skyscannerin kehittämä hyvä hakutyökalu on "Etsi lentoja kaikkialle". Silloin valitset jonkun maan nimilistalta maan nimeä klikkaamalla, ja näkymä näyttää esim. tältä (muista asettaa lennon lähtö- ja paluukuukausi oikeiksi, ennen kuin teet haun - se näet vaikuttaa hintoihin):

Kun lennot on valmiiksi katsottu, sitten pitää etsiä majoitus. Itse olen tykästynyt Booking.com palveluun, mutta nyt esim. Trivago mainostaa itseään "muita parempana". Jos ja kun on hyvissä ajoin liikkeellä, molempia kautta voi löytää mielestäni hyviä tarjouksia, eli tässä linkit:

Kauas maailmaan ääriin matkatessaan tässä kohtaa kannattaa tehdä myös sellainen kokeilu, että asettaa lähtökentäksi Helsingin sijasta Tallinnan. Tällöin saattaa löytyä erittäin edullinen Finnairin lento. Jolloin menomatka järjestyy niin, että ensin matkataan Tallinnaan, noustaan sieltä koneeseen, tullaan uudestaan Helsinkiin, ja vaihdetaan määränpään koneeseen.

Paluumatka on helpompi, sillä  itse saa aina nousta Helsingissä pois koneesta, mutta usein onnistuu puhua ja sopia matkatavaratkin niin, että nekin jäävät Helsinkiin (eivätkä jatka matkaa Helsingistä vaihtokoneella Tallinnaan). Toki jos on pelkän käsimatkatavaran kanssa liikkeellä, silloin ei tarvitse paluumatkan osalta sopia matkatavaroiden osalta mitään. Halpalehtoyhtiöillä on muutenkin edullisinta aina lentää niin, että matkatavaraa on mukana vain sen verran, mitä käsimatkatavaroihin mahtuu. Useimmilla lentoyhtiöillä saa olla yksi laukku ylähyllyllä, ja pienempi laukku omien jalkojen välissä jalkatilassa.

Ennen lähtöä kannattaa vielä netistä tarkistaa, että onko paikanpäällä tärkeimpiin nähtävyyksiin saatavilla esim. turistipasseja yms. Jolloin etukäteen ostamalla sellaisen saa mukaansa myös opaskirjan, jossa kerrotaan niistä nähtävyyksistä, johon passilla pääsee (yleensä lista on niin laaja, että kaikista paikoista ei ole koskaan kuullutkaan).

Passilla pääsee yleensä edullisemmalla hinnalla sisään, jolloin säästää rahaa, ja useimmiten etukäteen maksaneet ja turistipassilla kulkevat saavat myös mennä johon ohi, jolloin rahan lisäksi säästyy myös aikaa. Ajan säästö on usein vielä huomattavasti tärkeämpi asia kuin euromääräinen säästö. Ainakin isojen kaupunkien isoissa turistipyydyksissä on usein myös pitkät jonot. Nämä passit siis toimivat kaikkialla muualla paitsi Venäjällä, jolloin ainakin kesällä 2016 siellä käydessämme turistipassien myynti oli jouduttu keskeyttämään, koska niitä oli väärennetty niin paljon. Rikollisliigat olivat siis keksineet tässäkin kohtaa pienen tulonlähteen. Mutta noin muuten turistipassi ja sellaisen hinta löytyy netistä, kun Googlaa "kohdekaupungin nimi + tourist pass".

Matkabudjetin riittävyyteen voi vaikuttaa paljon vielä paikan päälläkin. Jos ostaa ravintolaruuat, matkamuistot, vuokrapolkupyörät yms. vähän pääkatujen eli ns. "turistialueen ulkopuolelta", niin hintataso yleensä putoaa paikallisten suosimissa paikoissa. Jos on saapunut paikalle pakettimatkalaisena, niihin liittyen yleensä tuputetaan erilaisia paikallisretkiä. Halvemmalla selviää, jos tekee retket itse ja omatoimisesti, tai käyttää paikallisretkiin paikallista matkanjärjestäjää. Monissa maissa voi lisäksi vielä tinkiäkin. Jolloin sen minkä tinkii, sitä ei tarvitse maksaa. Ja sen minkä maksaa, kannattaa yleensä maksaa paikallisessa valuutassa. Jos maksaa esim. euroilla tai US-dollareissa, niin kannattaa kysyä hinta etukäteen ja laskea vaihtokurssi, että kannattaako maksaa omalla valuutalla, vai paikallisella valuutalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti