keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Alkoholin nauttiminen yleensä ja pahin kommellukseni Dubaissa

Omalla matkallani kävin kolmessa eri Arabiemiraatissa. Lento saapui Dubaihin, Dubaista lähdettiin kahdeksi yöksi Abu Dhabiin, josta palattiin takaisin Dubaihin. Lisäksi osallistuin paikallisen matkanjärjestäjän eli Big Bus -sightseeing yhtiön järjestämälle Sharjahin kiertoajelulle. Sharjah ja Dubai ovat aivan toinen toisissaan kiinni (aivan kuten Helsinki ja Espoo ja Vantaa), eikä jalkaisin kulkeva matkailija minusta välttämättä huomaa mistään, jos "vahingossa" ylittää rajan kaupungilla itse kulkiessaan. Bussissa kuitenkin opas kertoi koko ajan missä mennään, eli milloin oltiin saavuttu Sharjahin puolelle, ja missä kohtaa tarkalleen tultiin sieltä pois (että näiden kahden talon välistä se raja kulkee).

Saako Dubaissa juoda alkoholia? (Siis käytännössä). Sekin asia varmasti joitakin matkailijoita voi kiinnostaa monien muiden kieltojen ja sääntöjen ohella. Laitan taas asiaan liittyen omasta mielestäni hyvän linkin, eli täältä löytyy vastaukset moniin kysymyksiin, nämä vinkit kun lukee, niin varmasti matkastaan selviytyy ongelmitta:

http://kerranelamassa.fi/arabiemiraatit-matkailu/dubai/vinkit-ja-kokemukset/saako-dubaissa-juoda-alkoholia/

Ja sitten omia kokemuksiani tähän perään.

Oma lentomme saapui Dubaihin aamuyön tunteina noin klo 01:00 Suomen aikaa ja paikallista aikaa noin klo 03:00 aikoihin. Dubain lentokentällä tax-free myymälät ovat avoinna 24h, joten jos lomareissullaan aikoo omia alkoholituotteita nauttia, silloin ne pitää ostaa jo lentokentällä maahan saapuessaan. Aika moni tämän jo tiesikin, sillä Suomesta saapuvasta koneesta ainakin joka kolmas käveli suoraan koneesta tax-free myymälään, jossa on ihan asiallinen hintataso (Suomeen nähden paljon halvempi), ja lisäksi erittäin hyvä valikoima laidasta laitaan. En alkanut myymälässä kuitenkaan valokuvaamaan, joten valokuvia tax-free valikoimista ei nyt ole.

Jos ei alkoholijuomiaan osta lentokentältä, silloin ei sen jälkeen niitä saa enää mistään muualtakaan (suuremmissa määrin), eikä millään rahalla. Toki hotelleissa (ei ihan kaikissa) on alkoholia tarjolla, mutta silloin tilaat yhden drinkin ja juot sen siinä. Hinta on kuulemma korkea, itse en tiedä, kun en tilannut. Lentokentän myymälästä kuitenkin ostin 12 tölkkiä Heinekeniä "varmuuden vuoksi", ja loppupäivinä piti vähän urakoida, että kaikki tuli juotua...

Jos alkoholia hankkii, niin missä ne omat juomat voi sitten juoda? Mielestäni parasta juoda hotellihuoneessa, jossain yleisessä WC:ssä lukitun oven takana, tai veneretkellä niin, että kukaan ei varmasti näe. Tai en ainakaan kadulla nähnyt ketään kulkevan oluttölkki kourassa, enkä suosittele sitä kokeilemaan. Maailmalla liikkuu jo nytkin "urbaaneita tarinoita" siitä, miten joku brittituristi alkoholia nautittuaan ajoi autolla kolarin, ja toinen osapuoli kuoli. Oikeudenkäynnin jälkeen brittituristi kuulemma teloitettiin (en löydä tähän tarinaan kirjallista evidenssiä mistään mihin voisin linkata, mutta puheena tätä juttua kerrotaan ja saman jutun näyttää kuulleen toinenkin blogin pitäjä, ja kertoo siitä tässä linkissä - http://tuomo.matkablogeja.fi/dubain-matkakertomus-2017/)

Itse olen myös kuullut Dubaissa työskentelevältä suomalaiselta rakennusinsinööriltä (omaa kaveripiiriäni siis), että jos Dubaissa sattuu kolari, ja jos toisella kuskeista on autossa kyydissään alkoholijuomia, niin se kuski on aina ja automaattisesti syyllinen osapuoli autokolarissa. Sitä asiaa ei sen kummemmin edes tutkita. Joten jos on alkoholijuomia mukanaan, niin parempi varmaan sitten niiden kanssa liikkua metrolla ja taksilla, ettei vaan matkalla satu mitään.

Noin muuten Dubaissa vallitsee omasta mielestäni erittäin rauhallinen, iloinen ja mukava ilmapiiri. Jos vertaan tilannetta esim. Turkkiin tai Egyptiin tai Venäjälle, joissa näissä kaikissa poliisit ja armeijan ajoneuvot ovat koko ajan, joka puolella ja näyttävästi läsnä, niin Dubaissa tai muissakaan Arabiemiraateissa näitä ei missään näy. Armeijan ajoneuvoja en nähnyt viikon reissun aikana kertaakan, ja poliisiauton näin liikenteen joukossa ehkä pari-kolme kertaa. Ihmisten joukkoon jalkautuneita poliiseja en nähnyt ikinä enkä missään.

Joten en sitten osaa sanoa, että jos joku kaupungissa hölmöilee joko alkoholin tai kameransa kanssa, niin kuinka nopeasti ja herkästi poliisi sitten paikalle kutsuttaisiin? Matkaoppaan mukaan Dubai on yksi maailman turvallisimmista kaupungeista (sen kyllä uskon), mutta jos jotain sattuisi, aina voisi soittaa hätänumeroon "999", jolloin poliisi tulee nopeasti paikalle ja kuulemma auttaa pulaan joutunutta turistia erittäin ystävällisesti ja mielellään.

Itse en kertaakaan joutunut poliisin kanssa tekemisiin, mutta tässä kohtaa voisi olla luontevaa kertoa tämän reissun pahin kommellus. Se kävi niin, että lähtiessämme hotellin pihasta taksilla nähtävyyksiä katsomaan, niin oman hotellimme pihalla ei ollutkaan yhtään taksia odottamassa. Käveltiin sitten naapurihotellin edustalle, ja löydettiin taksi sieltä. Kun saavuttiin perille kohteeseen, annoin taksikuskille sadan dirhamin setelin, koska olimme juuri vaihtaneet valuuttaa ja pienempiä seteleitä ei sillä hetkellä ollut mukana.

Sitten sattui niin, että taksikuski ei saanutkaan annettua vaihtorahaa takaisin, joten hän ehdotti, että maksaisin kyydin luottokortilla (tämä oli erikoinen ja uusi ehdotus - koska pääsääntöisesti taksissa ei voi maksaa millään muulla kuin rahalla, joten paikallista rahaa pitää jo Suomessa vaihtaa mukaansa sen verran, että ainakin ekasta taksimatkasta lentokentältä lähdettäessä selviää käteisellä paikallista valuuttaa käyttäen - muuten on edessä ongelma).

Minulle luottokortilla maksaminen sopi, joten laitoin muut tavarat sylistäni pois, kaivoin lompakon takataskusta, maksoin matkan ja nousin taksista. Taksibisnes on Dubaissa liukuhihna-hommaa, eli heti kun vanha asiakas nousee taksista, toisesta ovesta tunkee jo seuraava asiakas sisään. Ja varmaankin juuri siitä syystä luottokortilla maksaminen ei (pääsääntöisesti) ole ollenkaan mahdollista.

Kun olin minuutin verran seissyt taksipysäkillä ja kaivanut karttaa esille, niin huomasin että perhana - luottokorttia kaivaessani laitoin kamerani taksin takapenkille, ja se unohtui sinne! Ja se auto meni jo!

Koputtelin sitten seuraavan saman värisen taksin oveen, ja kysyin kuskilta, että mitäs nyt tehdään, ja hän neuvoi soittamaan auton kyljessä olevaan numeroon, eli heidän asiakaspalvelukeskukseen. Siellä oli luurin päässä ystävällinen henkilö, joka otti kameran tuntomerkit ylös, ja kyseli minulta omat yhteystietoni mm. nimen, puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteeni, ja selosti sitten, että heidän yrityksessään on sellainen käytäntö, että kaikki löytötavara tuodaan keskitetysti heidän omaan löytötavarakeskukseen, josta niitä voi sitten esim. puhelimitse kysellä, ja sen jälkeen tavara toimitetaan takaisin oikealle omistajalle noin 7 päivän kuluessa.

Kerroin sitten siinä kohtaa, että en ole enää Dubaissa kuin 3 päivää, ja sen jälkeen palaan takaisin Suomeen, joten jos olisi mitenkään mahdollista saada kamera takaisin jo ennen sitä, niin sitten heidän ei tarvitsisi kameraa Suomeen lähettää (jos se vielä löytyy).

Olin kyllä siirtänyt kamerasta kaikki kuvat omalle tietokoneelleni jokaisen päivän päätteeksi, joten kameran menettäminen olisi tarkoittanut vain sen päivän aikana otettujen kuvien menettämistä. Kamera itsessään oli Canon Ixux -tyyppinen taskukamera, jolla nyt itsessään ei paljon hintaa ole (muuta kuin noin 200 euroa - samalla rahalla saisi varmaan paikan päältä uudenkin ostettua).

Taksikeskuksen nainen kertoi, että heillä oli juuri sillä hetkellä yhteensä noin 4000 taksia ajossa, ja hän sitten kyseli tarkemmin tietoja, että mistä lähdettiin, ja mihin tultiin, ja mitä matka oli tarkasti maksanut (ilmeisesti se matkan hintakin sitten näkyy heillä jossain heti?) No enhän minä sen lähtöhotellin nimeä tiennyt, kun ei se ollut edes oma hotelli. Matkan hinnan ja päätepisteen toki tiesin ja muistin. Nämä tiedot annettuani taksikeskus ilmoitti, että he yrittävät etsiä auton ja tekevät kaikkensa mitä asiassa voidaan tehdä, ja soittavat sitten miten kävi. Ja rauhoittelivat siinä samalla, että yleensä kyllä kaikki tavara, mikä taksiin unohtuu, aina palautuu oikealle omistajalle takaisin.

No sitten ei auttanut muu kuin jäädä odottelemaan. Lähdin kiertämään seuraavaan kohteeseen ja otin puhelimellani valokuvia. Iltakin alkoi jo hämärtää ja pian oli aivan pimeää, ja mentiin yhteen ravintolaan syömään. Reilu puolisen tuntia sen jälkeen, kun olin ilmoittanut taksin tilauskeskukseen oman kamerani kadonneeksi (tiesin että se jäi taksiin, koska olin taksimatkan aikana ottanut yhden valokuvan), niin oma puhelimeni soi, ja siellä oli taksikeskuksen virkailija, joka ilmoitti hyvänä uutisena sen, että kamera oli löytynyt, ja että se on kuskilla tallessa. Huonona uutisena oli se, että kyseinen taksi oli juuri ottanut kyydin Dubaista Abu Dhabiin, ja se tulisi viipymään sillä reissullaan ainakin noin 3 tuntia. Ja sitä ennen kameraa ei saisi takaisin oikeastaan millään konstilla.

Sovittiin sitten niin, että jatkamme omaa illan viettoa ihan normaaliin tapaan, sen jälkeen palaamme omalle hotellille takaisin, ja taksikuski tuo kameran sitten sinne - arvioitu saapumisaika olisi puolilta öin. Sain myös kyseisen taksikuskin oman numeron, että jos jotain tulee, voin sitten suoraan soittaa hänelle. Ja soitinkin, nimittäin puolilta öin kameraa ei kuulunut, ja taksikuski kertoi, että hänellä oli nyt niin kovasti ajoa ja kiirettä, että ei päässyt missään välissä meidän hotellissa käymään, mutta sovittiin, että hän kyllä tulee sopivassa saumassa meidän hotelliin, jolloin hän jättää kameran hotellin vastaanottovirkailijalle.

No ihan noinkaan se asia ei sitten mennyt, mutta aamuyöstä klo 05:00 aikoihin omassa hotellihuoneessamme pöytäpuhelin alkoi soimaan, ja hotellin vastaanotosta soitettiin, että taksikuski ja kamera olivat saapuneet. Että tulisinko käymään hotellin aulassa, niin saisin kamerani takaisin. Puin vaatteet ylle menin alas ja siellä se kamera ja sama taksikuski oli odottamassa. Maksoin kameran tuomisesta aiheutuneen taksimatkan ja vähän tippiä kuskille niin, että loppusummaksi sovittiin 100 dirhamia (itse asiassa ihan sama seteli, jolla olin alun perinkin yrittänyt taksimatkani maksaa), joten kameran palautuksen hinnaksi tuli Suomen rahassa 25 euroa).

Vaikka nyt olikin mutkia matkassa, niin mielestäni tämä oli äärimmäisen hyvää palvelua. Ensin taksikeskuksen virkailija teki valtavan työn, että löysi oikean auton. Sen jälkeen taksikuski teki vielä "ylimääräisen lenkin", ja toi kameran hotelliimme. Mitä jos sama olisi sattunut Suomessa? No ensinnäkään kameraa ei aina löydy. Ja toisekseen, jos sen perään kyselee, niin todennäköisesti ainut vastaus mitä saa on se, että kai sen sitten joku toimittaa löytötavaratoimistoon, että kysele muutaman päivän päästä sieltä... Ei kukaan taksikeskuksen virkailija ala yhden kameran takia etsimään Helsingin yöstä juuri sitä taksia, johon kamera olisi mahdollisesti unohtunut...?

Taksikeskuksen virkailija ei ole (valtion) viranomainen, mutta mielestäni silti erittäin hyvä yksittäinen osoitus paikallisten ihmisten ystävällisyydestä ja auttamisen halusta. Saman saattoi havaita myös kaikilla metroasemilla - jos ei heti osannut ostaa automaatista lippua, niin joku aseman virkailija tuli heti kysymään voisiko olla avuksi, ja näytti miten automaatti toimii.

Alkoholilla ei ollut osuutta kameran katoamiseen, mutta palaan nyt tämän episodin jälkeen taas takaisin otsikon asiaan.

Emiraateissa ilmeisesti ymmärretään, että liian tiukka alkoholipolitiikka voisi johtaa siihen, että turistit eivät mielellään tule. Jolloin ainakin joissakin hotelleissa alkoholitarjoilu on sallittu (jos hotellilla on siihen lisenssi hankittuna). Yhtenä ääripäänä tässä kohdin oli Abu Dhabin "Le Meridien" -hotelli. Siellä jos ottaa hieman kalliimpihintaisen hotellihuoneen (lisähintaa tuli 2 yöltä 25 euroa eli 100 dirhamia), jolloin saa huoneestaan merinäköalan ja vapaan pääsyn yläkerran "loungeen", niin loungessa oli klo 18-20:00 joka ilta alkoholia tarjolla, eikä se edes maksanut mitään.

Heti loungeen saapuessa paikalla ollut tarjoilija kysyi, voisiko olla olutta tai jotain muuta? Ja heti kun ekan pullollisen oli omaan lasiinsa kaatanut kokonaan, tarjoilija juoksi uudelleen kysymään, että voisiko tuoda vielä toisen pullon lisää? Jos ei ota kalliimpaa huonetta, niin toki Le Meridien -hotellin muissakin baareissa pystyy alkoholijuomia ostamaan, mutta se sitten maksaa jotain. Jos kuitenkin uhraa 25 ylimääräistä euroa jo hotellihuoneen hinnassa, niin sen rahan syö ja juo nopeasti moneen kertaan takaisin... :-)

Joillekin hotellin asukkaille ilmainen alkoholi näytti maistuvan tosi hyvin (myös väkeviä juomia oli tarjolla). Mutta kaipa he jotenkin sieltä loungesta omaan huoneeseensa sitten selvisivät. Tai toivottavasti eivät ainakaan lähteneet kaupungille hortoilemaan siinä kunnossa. Mutta jos nyt sitten lomallaan haluaa alkoholia nauttia, niin ainakin Abu Dhabin "Le Meridien" -hotellissa se käy hyvin, ja se oli myös eka hotelli ikinä, missä hotellin puolesta minulle on ihan ilmaista olutta tarjottu. Ja olen elämäni aikana aika monessa hotellissa käynyt.

Ilmaiset alkoholitarjoilut Abu Dhabin Le Meridien -rantahotellissa.
Le Meridien lounge -tiloista yleiskuvaa. Tänne siis pääsy vain "paremman"
huoneluokituksen hotelliasiakkailla. Pieni lisähinta kannattaa maksaa,
koska täällä on ympäri vuorokauden pientä naposteltavaa tarjolla, ja ihan
ilmaiseksi.

Loungen takahuonetta.

Loungen tietokonehuone. Täällä siis voisi tehdä vaikka töitäkin.


Jos Abu Dhabin Le Meridien -hotellin loungessa pidetään hyvää huolta siitä, ettei turistin oluttuoppi pääse missään vaiheessa iltaa kuivahtamaan, niin aivan toisenlaisen ääripään näkee Sharjahin kierroksella. Siellä ollaan niin tiukkapipoisia, että edes shortsien käyttö ei ole sallittua, ja alkoholi on täysin kielletty. Eikä sitä saa mistään, eikä näe missään. Ilmapiiri oli omasta mielestäni muutenkin vähän "kireä", tai sellaisen vaikutelman sain sinä lyhyenä aikana, minkä siellä olin.

Ennen matkaa olin ajatellut ottaa ekan hotellinkin Sharjahista (siellä ne ovat halvempia), mutta onneksi en ottanut. Siellä ei nimittäin ole myöskään metrolinjaa, ja aamuruuhkassa monien työläisten pyrkiessä Dubain puolelle töihin liikenneruuhkat ovat valtavia. Ja mitä tulee paikan päällä oleiluun, niin Sharjahissa paikalliset baarit näyttävät suunnilleen tai esimerkiksi tältä:

Sharjahissa paikallinen kylän mies paikallisessa kuppilassa. Olutta ei ole
tarjolla, eikä edes kunnon kahviakaan (arabialaisessa kahvissa on jotain
inkivääriä, en tiedä onko kahvipapuja käytetty juuri ollenkaan?)

2 kommenttia:

  1. Olipas se mukava ja hyödyllinen postaus, kiitos kokemusten jakamisesta. Varmasti on hyödyllinen tuolla suunnalla matkustaville. Itselleni Dubai on ihan käymätön paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos-kiitos. Dubai on kyllä sellainen paikka, jossa kaikki on suurta ja mahtavaa. Ja joku sanoisi myös että keinotekoista. Mutta minusta siellä kannattaisi kerran elämässään käydä, ja itse saatan käydä vielä toisenkin kerran, jos sellainen mahdollisuus taas joskus tulee. Monessa paikassa nimittäin voi kokea sellaisen "wow" tai "upeeta-mahtavaa" -efektin.

      Poista