keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Uskomattoman Upea Dubai

Piti kirjoittaa kaikki sanat otsikkoon ihan isoilla alkukirjaimilla. Oli se Dubai vaan sen verran yli-hieno paikka, ja kaukoidän vierastyöläisten ansiosta myös yli-ystävällisellä palvelulla, että itselleni kaikki oli pelkkää positiivista yllätystä heti alusta alkaen - ja siitä huolimatta, että olin osannut ja uskaltanut odottaa reissulta paljon.

Takana on siis noin viikon mittainen omatoimimatka Dubaihin ja Abu Dhabiin - sisältäen myös lyhyen käynnin Sharjahin Arabiemiirikunnassa ja matkan Dubain lähistöllä olevalle aavikolle, jossa mm. nautittiin arabialaista kahvia, ajettiin kamelilla ja katsottiin auringonlaskua. Reissun kokonaispituus oli 8 yötä ja 7 päivää (lennot enempi vähempi yölentoja). Tästä ajasta 2 yötä yövyttiin Abu Dhabissa, loput yöt Dubaissa. Paikkakunnan vaihto tehtiin omatoimisesti ja paikallisbussia käyttäen.


TÄMÄN MATKAN KUSTANNUKSET:

Matkan kokonaiskustannukseksi 2 henkilölle tuli yhteensä 2486,28 euroa, ja summa sisältää kaiken. Siis aivan kaiken aina matkamuistojen hankinnasta alkaen aina metrolippuihin ja taksimatkoihin asti. Yritin ihan omasta mielenkiinnosta laitaa kaikki kulut ylös, kun aina kuulee puhuttavan, että mitä matkat ja paikallaolo Dubaissa maksavat? No se on loppujen lopuksi ihan itsestä kiinni, että mitä valintoja tekee, ja millaista laatutasoa matkaltaan haluaan. Kustannusten ylärajaa ei varmastikaan ole olemassa, mutta tässä meidän matkassa yövyttiin noin "vähän reilun sadan euron hotelleissa". Lentoliput löysimme www.supersaver.fi -sivujen kautta omasta mielestäni erittäin edullisesti (alle sata euroa per suunta per henkilö, siis suorat lennot Norwegianilla Helsingistä Dubaihin - kestoltaan noin 7h -> 7,5h tuulesta yms. olosuhteista riippuen). Hotellien bookkaukset tein www.booking.com -sivujen kautta.

Matkan kokonaishintaan vaikuttaa myös se, missä käy, montako nähtävyyttä käy läpi, onko niissä sisäänpääsymaksuja, sekä kuinka kalliissa paikoissa käy syömässä. Itse löysin netistä yhden vinkin hyvästä ja edullisesta ruokapaikasta Dubain JBR:llä (tarkistin vinkin - ja se piti todellakin paikkaansa! Tästä sitten myöhemmin lisää). Lisäksi löysimme yhden hyvän ja edullisen ravintolan Dubai Mallista. Näillä kahdella pärjättiin, ja muualla ei sitten käytykään syömässä. Toki erilaisia ruokavaihtoehtoja kokeiltiin kummassakin. Ja lisäksi haettiin pari kertaa kaupasta - 2 muovikassillista kummallakin kertaa - vähän pikkunaposteltavaa eli esim. banaaneja, pähkinöitä, appelsiineja, jogurtteja yms paikallisista ruokakaupoista, joista 2 muovikassillista ruokaa voi ostaa noin 30 dirhamilla, eli noin 7,5 eurolla. Näistä tarkemmin joskus myöhemmin vielä lisää.

Kun nyt kustannukset jo tuli puheeksi, niin erittelen ne nyt sitten saman tein tähän, eli 8-16.1.2018 tehty reissu toi mukanaan seuraavat kulut:

Edestakaiset lennot Norwegianilla, kokonaiskulut yht. 2 henkilöä = 378,64€

Majoituskulut 3 eri hotellissa yhteensä 8 yötä ja sisältäen 2 henkilöä = 1021,72€

Etukäteen tilatut 3 kiertoajelua + Burj Khalifa pääsyliput sis. 2 henkilöä = 365,55€

Paikan päällä rahaa kului 2 henkilöltä yhteensä 7 päivän aikana = 2881,50 dirhamia = 720,36 eur

Kaikki yhteensä = 9945,11 dirhamia, joka tasan 4,00 euron valuuttakurssilla euroiksi käännettynä tekee 1243,14 euroa per henkilö. Todellisuudessa - nyt kun USD on edullisempi kuin kertaakaan ennen viimeisen 3 vuoden aikana, niin todellisuudessa saimme yhdellä eurolla enemmän kuin 4 dirhamia (keskimäärin ehkä 4,3 - valuutan vaihtopaikasta riippuen - lähtiessä Vantaan Forexilta saatiin tasan 4,00 - mutta paikan päällä valuuttakurssi oli parempi).

Mutta nämä kurssithan nyt vaihtelee päivittäin, joten tasan nelosella dirhamin arvon laskien saa ehkä parhaan keskiarvon, jos joku muu joskus myöhempinä aikoina reissua suunnittelee, ja kustannuksia arvioi etukäteen. Hotellissa ei muuten kannata rahaa vaihtaa, tai jos vaihtaa, saa vain noin 3,5 dirhamia yhdellä eurolla. Samoin jos ravintolassa kysytään kortilla maksaessa, että laitetaanko eurolla vai dirhameilla, niin vastaa aina että "dirhameilla". VISA ja Luottokunta tietävät dirhamille hyvän vaihtokurssin, mutta ravintola ei tiedä, eli euroilla maksaessa häviää aina.  Arabiemiirikuntien dirhami (AED) seurailee muuten varsin tiiviisti USD:n kurssia (se on sidottu siihen), eli jos eurolla saa paljon dollareita (kuten nyt on tilanne), silloin myös Dubaissa on euroturistilla halpaa.

Eli nyt on hyvä hetki lähteä reissuun. Ja jokainen työssäkäyvä tai eläkeläinen tms. joka vaan pystyy vuodessa laittamaan noin satasen kuussa "matkakassaan", voi halutessaan realisoida matkakassansa niin, että pystyy vaikka joka vuosi viettämään viikon päivät Dubaissa (joka siis meille kustansi 1243,14 euroa per hlö). Dubai on siis varmasti kaikkien suomalaisten saatavilla - näillä hinnoilla en ainakaan itse usko, että matkalle lähtö olisi rahasta kiinni. Tai jos vuosittain ei saa säästöön satasta kuukaudessa, silloin tämän hintainen matka varmasti jää sitten tekemättä.


MUITA HYVIÄ MATKAKERTOMUKSIA OMAN MATKAN SUUNNITTELUUN:

Meillä viikko oli matkan pituudeksi ihan sopiva. Näkemistä ja tekemistä riitti. Toisaalta omasta mielestäni mitään ei jäänyt näkemättä - ja tästä matkasta 2 yötä vietettiin Abu Dhabissakin. Jos Abu Dhabin jättäisi vallan pois, tai jos sinne tekisi vain 1 päivän mittaisen valmismatkan (niitä saa paikallisilta matkan järjestäjiltä tai suomalaisilta valmismatkatoimistoilta), niin silloin Dubaissa voi viettää viikon ajasta vielä enemmän. Esim. jos on oikein hyvä hotelli - silloin sielläkin kannattaa olla, tässä toisessa matkakertomuksessa tässä linkissä on noin 400 euroa yhdeltä yöltä maksava erittäin hieno hotelli:

https://www.cosmopolitan.fi/blogit/julia_toivola/muutama_dubai_vinkki

Muutenkin hotellit ovat Dubaissa ja Abu Dhabissa nähtävyyksiä ja upeita taideteoksia ihan jo sinänsä, joten kannattaa mahdollisuuksien salliessa käydä katsomassa jokunen muukin kuin se, missä itse asuu. Yleensä hotellin aulaan asti aina pääsee (ihan jo potentiaalisen asiakkaan roolissa), ja jos ei kirjaudu sisään, aina voi kävellä pois. Poikkeuksena tästä ovat ainakin Burj al Arab (purjeen mallinen hotelli) ja Atlantis -hotelli palmusaaren päässä. Näihin tullakseen hotelli tarjoaa saapujalle kyydin, ja turvamiehet ovat jo 100 metrin päässä hotellin ovella käännyttämässä kaikki "ei-hotellin-asiakkaat" takaisin.

Dubai on tällä hetkellä maailman neljänneksi suosituin turistikohde yöpymisten määrällä mitattuna (ykköstilalla on Thaimaan Phuket, kakkosena Lontoo ja kolmosena Pariisi):

http://www.independent.co.uk/travel/thirty-most-visited-cities-world-a7967901.html

 Joten Dubaista riittää tuhansittain matkakertomuksia ihan jo suomeksikin, ja varsinkin englanniksi, jos Lontoon kieli sujuu sujuvasti. Yritän olla tekemättä turhaa toistoa kertomalla jo kerrottuja juttuja jälleen kerran uusiksi, sen sijaan annan tässä linkit muutamiin omasta mielestäni hyvin kirjoitettuihin ja suht tuoreisiin matkakertomuksiin:

Tehokkaasti toteutettu valmismatka tammikuussa 2017:
http://tuomo.matkablogeja.fi/dubain-matkakertomus-2017/

Aavikolle ja kaupunkiin joulukuussa 2017:
http://www.veerabianca.com/kerralla-enemman-dubain-aavikolta-suurkaupungin-sykkeeseen/

(Minusta tuo Veera Biancan kertomus oli hyvä, ja linkkaan sen tänne - vaikka itse olen ihan eri tyylinen matkailija, eikä minua saisi kirveellä eikä kilon kappaleinakaan jonnekin liki 100 km päähän kaupungin keskustasta keskelle aavikkoa istumaan kolmeksi päiväksi johonkin altaan reunalle vailla mahdollisuuksia päästä sieltä minnekään - muuta kuin istumalla 65 kílsaa taksissa mennen tullen esim. jos kävisi Dubai Mall ostoskeskuksessa- mutta mehän olemmekin kaikki yksilöitä ja erilaisia, ja tässä linkissä on esitetty ja kerrottu oiva esimerkki siitä, miten nykyään valmismatkankin jokainen voi paketoida eri osista ihan itse haluamallaan tavalla - ja se on minusta kertomisen arvoinen juttu - joten käykääpä lukemassa!)

Erittäin hyvän tietopaketin Dubaista tarjoaa tässä linkissä oleva palasteltu jatkokertomus ja matkakertomus, jossa myös kustannustietoutta matkan varrelta:
http://vuosiamaailmalla.fi/blog/?p=1842

Ja tässä vielä neljäntenä ja lopuksi yksi hyvä linkki, joka sisältää myös yhden hyvän "älä-tee-tätä-virhettä" -vinkin, sillä Dubaissa jonottaminen saattaa monessakin paikassa tehdä tepposet ainakin aikahukan muodossa:
http://www.rantapallo.fi/himomatkustaja/2017/11/14/dubain-akvaario-ja-elamani-turhimmat-25h/


HOP-ON-HOP-OFF KIERTOAJELUILLA HYVÄ YLEISKUVA ALKUUN:

Ja nyt sitten näillä aasinsilloilla lähdetään omalle matkallemme. Paloittelen tämän useampaan eri osaan, enkä etene ihan aikajärjestyksessä, vaan aloitan lomapäivästämme numero 2. Se päivä koostui suurimmaksi osaksi kiertoajeluista Dubaista, ja otan sen tähän alkuun, koska kiertoajelut on mielestäni paras tapa ainakin minun kaltaiselle ensikertalaiselle tutustua ja saada yleiskäsitystä suunnattoman suuresta kaupungista. Dubaissa on suuret etäisyydet joka suuntaan, eikä kävellen pääse oikein minnekään. Onneksi taksilla ajo on halpaa (tai halpaa ja halpaa - kallein taksimatka meillä oli eka reissu lentokentältä yöllä 26 minuutin ja 29km matka Dubain lentokenttä Terminal 1:stä ekaan hotelliimme First Central Hotel Suites, joka maksoi yölisineen 130 dirhamia eli 32,50 euroa. Halvimmillaan me ajeltiin taksilla päiväaikaan yli 40km noin 15 eurolla).

Monissa matkakertomuksissa kuitenkin kerrotaan, ettei yksi päivä riitä kiertoajeluihin, tai että yhden päivän aikana oli ehditty kiertämään vain yksi reitti kolmesta eri reitistä - eikä siltikään oltu aina ehditty mukaan yökierrokselle, joka sisältyi samaan rahaan, ja jossa olisi nähty kaupunki upeana yövalaistuksessaan. Seuraavassa kerron miten kiertoajelut onnistuu tehdä niin, että samana päivänä ehtii hyvin kiertää 3 päiväreittiä, käydä Dubain museossa ja Creekin veneajelulla sekä vielä syödä hyvin. Näin se käy (onnistui ainakin meiltä, eikä ollut kiirettä, eikä liian raskas päivä - kuitenkin - jos on pienet lapset mukana, ei ne jaksa koko päivää bussissa istua - joten älkää tehkö tätä pienten lasten kanssa):

Meillä siis loman runko oli suunniteltu niin, että otettiin ensin yksi hotelli (First Central Hotel Suite) Dubaista, lähdetään siitä sitten pariksi yöksi Abu Dhabiin (hotellina rantahotelli Le Meridien) ja sieltä sitten takaisin Dubaihin. Eikä tietenkään enää samaan hotelliin, vaan ihan toiselle puolelle kaupunkia ja johonkin muuhun hotelliin (viimeinen hotellimme oli Holiday Inn Safa Park).

Hyvää aamupalaa (sisältyen hotellin hintaan), hyviä näköaloja ja hyvää sijaintia metroaseman läheisyydessä arvostavalle uskallan suositella First Central Hotel Suitea. Jos saavut Dubaihin päivälennolla (metro ei toimi yöllä klo 23 jälkeen) voit aivan mainiosti hypätä metroon jo lentoasemalla, ja saapua sillä hotelliin (kustannus 2-3 euroa per henkilö), sillä hotellin löytää itsekin helposti, jos käyttää esim. puhelimen Google Mapsia, tai jos on navigaattori mukana. Navigaattoriin vaan hotellin osoite, niin sen löytää kävellen lähimmältä metroasemalta helposti. Tässä muutamia kuvia ekasta hotellistamme eli First Central Hotel Suitesta:

Näköalat hotellihuoneesta. Erityisen hyvät näköalat on 30-kerroksen katolta
olevalta uima-altaalta tai kuntosalilta.

Hotellin korkea aula sisältä katsottuna

Hotelli ulkoa. Kyseessä tuo vasen rakennus.

Tässä hotellissa oli sijaintinsa puolesta hyvää se, että se oli lähellä Palm Jumeirahia (keinotekoinen palmun muotoinen saari, jonka kupeessa Jumeirah Beach Resource eli lyhennettynä JBR). Tähän alueeseen ajattelimme tutustua loman aluksi. Ja lisäksi eka hotelli mahdollisti kiertoajelut "käänteisessä järjestyksessä" lähestyen koko ajan kaupungin keskustaa, josta lähti yöajelu klo 19:15. Eli yökierrokselle lähtiessä olit jo valmiiksi oikeassa paikassa päiväajeluiden päättyessä.

Kiertoajeluiden osalta eka vinkkini on, että varaa ne jo etukäteen netissä. Se on halvempaa niin, ja ei sitten kulu paikan päällä tähän enää aikaa. Tulosta varauksesi varmuuden vuoksi kahtena kappaleena, joista toinen jää hotellihuoneeseen. Sillä jos hukkaat etukäteislippusi, hukkaat myös rahasi, mutta jos on varmuuskappale hotellissa, sen voi käydä hakemassa sieltä. Ja jos et ehdi yhtenä päivänä kaikkea, lippuun saa (ainakin Big Bus yhtiöillä) edullisesti upgradingin 2 päivän lipuksi. Mahdollisesti (en ole täysin varma) 2-päivän lippu tuleekin edullisemmaksi ehkä niin, että osta ekaksi 1-päivän lippu, ja upgreidaa se halutessasi 2-päivän lipuksi.

Netissä ekana joutuu valitsemaan kahdesta yhtiöstä jomman kumman, tässä linkit:

https://www.citysightseeing-dubai.com/1-day-pass

https://www.bigbustours.com/en/dubai/classic-dubai-tour-ticket/

Hinnoissa ei ole käytännössä mitään eroja, eikä matkustajamäärissäkään (päällisin puolin katsottuna molemmilla yhtiöillä oli yhtä reippaasti matkustajia, bussit joskus jopa aivan täynnä). Reittejä on molemmissa 3, ja hinnat aikalailla samat. Citysightseeing maksaa 57 euroa, ja Big Bus netistä tilattuna 63,70 USD. Nykyisillä dollarin kursseilla jälkimmäinen tuli itselleni vähän edullisemmaksi, joten valitsin sen, ja hinta 2 matkustajalta oli yhteensä 108,64 euroa eli 54,32 euroa per matkustaja. Summaan sisältyi yksi veneretki, vapaa pääsy Dubai museoon ja ilmaiset juomavesipullot koko matkan ajaksi niin paljon kuin vaan juoda jaksoi... Henkilökunta oli erittäin ystävällistä, erittäin kielitaitoista ja erittäin hyvin paikalliset asiat tuntevia. On hyvä ollakin aktiivinen ja kysellä kaikkea mahdollista, myös kiertoajeluihin kuulumattomia asioita, koska vastaukset ovat hyviä, ja niillä säästää omaa aikaansa.

Kerron nyt siis Big Bus -yhtiön asiakkaana heidän reiteistään. Reittikartta löytyy netistäkin, mutta tässä se parilla valokuvalla esitettynä (bussissa saa ison ja kunnollisen kartan - kuvaa klikkaamalla kuvan saa isommaksi):
Tässä käyn nyt läpi Big Bussin reitin (ei eroa oleellisesti toisen firman reiteista, mutta ei niistä nyt sen enempää, koska kilpailijan bussissa en ole ollut). Jos haluaa ajaa kaikki Big Bus reitit yhdessä päivässä (ja vielä iltakierros eli neljäs ajelu omalla erillisellä reitillään siihen perään), niin se onnistui meiltä näin:

Mentiin aamupalalle hotellissa jo hyvissä ajoin, eli klo 07:30. Hotellista lähdettiin kävelemään metroasemalle klo 8 jälkeen. Oikopolku 2 viereisen hotellin pihan läpi metroasemalle on lyhyt, ja sen oppii nopeasti - samalla reitillä oli muitakin kulkijoita, ja jos ottaa omalta hotellilta suunnaksi 2 "New Yorkin Chrysler Buildingia" ja kävelee suoraan vastaan tulevien pihojen läpi, niin heti pian onkin jo isolla pääväylällä eli Sheikh Sayed roadilla ja ihan metroaseman vierellä.

Sieltä sitten metrolla muutaman kahden aseman väli (Dubai Internet City -pysäkiltä Mall of the Emirates -pysäkille), josta pääset sightseeing bussin kyytiin. Ota sininen linja eli JBR-alueelle ja palmusaarelle suuntautuva kiertoajelu (sininen reitti = "Marina tour") alkaa klo 9:00. On hyvä olla heti aamun ekassa bussissa, koska päivä menee kuitenkin yllättävän nopeasti - ja sen jälkeen 1-päivän kiertoajeluliput pitää upgreidata 2-päiväiseksi ennen voimassaolon päättymistä, tai muuten niillä lipuilla ei tee enää mitään (voimassaolo umpeutunut).

Ajele sininen reitti ympäri (kesto virallisesti 1h 35min mutta käytännössä voi mennä noin 2h) ja sen perään vieressä oleva vihreä (Beach tour) reitti (kesto virallisesti noin 1h), jolloin onkin jo lounasaika. Lounaan saa kätevästi syötyä Mall of the Emirates -ostoskeskuksessa, jossa on aivan Big Bus -pysäkin kulmalla noin 10 (pika)ruokaravintolaa rivissä (no on siellä ihan kunnon ravintoloitakin ja paikallista ruokaa joukossa), jolloin lounas onnistuu siinä, ja vieläpä erittäin edullisesti (sanoisin että 20 eurolla 2 ihmistä syö kumpikin todella hyvin, ihan sama mistä ruokalasta ottaa ruuat, pöytäalue on kaikille ravintoloille yhteinen). Tässä kuva paikallisesta pikaruuasta kiertoajeluiden välissä:Mall of Emirates on vaihtopysäkki, josta voit lähteä joko siniselle tai vihreälle reitille, ja vaihtaa näiden kahden välillä. Lounaan syötyäsi ja sinisen ja vihreän reitin nähtyäsi lähde uudestaan vihreällä reitillä Dubai Mall -pyskille (ajat siis noin 1/4-osan vihreää reittiä uudelleen). Dubai Mall on toinen vaihtopysäkki vihreän ja punaisen välillä, jossa vaihda "city tour" eli keskustakierroksen punaiselle reitille, jonka kesto on virallisesti 2h mutta käytännössä menee noin 2,5 tuntia (ruuhkista johtuen usein kauemminkin). Punainen reitti kiertyy Deiran suuntaan, jossa Dubai Museon pysäkillä (nro 5) käy museossa (sisältyy lipun hintaan).

Tässä muutamia kuvia Dubai Museosta, joka siis on tehty Dubain vanhimpaan rakennukseen, jonkinlaiseen vanhaan linnoitukseen: 
Museon jälkeen tunnelin jälkeen jatka matkaa bussilla Gold Souk -pysäkille, jossa kannattaa jäädä pois ja katsoa Gold souk (aikaa kuluu vartti, jolloin ehdit hyvin 20min välein kulkevaan seuraavaan bussiin). Gold souk on alueena loppujen lopuksi aika pieni, mutta harvoin tavallinen suomalainen ikinä yhdellä kertaa niin paljon missään kultaa näkee. Jos kukkaro kestää, niin mukaansa voi ostaa vaikkapa kilon painoisen kultaketjun tai kullasta tehdyn vyön. Hintoja en kysellyt, mutta jokainen varmaan nyt muutenkin tietää, että kulta maksaa... Tässä muutamia kuvia:


Seuraavalla pysäkillä nro 9 on maustebasaarin lisäksi myös ilmainen veneajelu, joka lähtee kerran tunnissa. Veneajelu kestää noin tunnin, ja basaarissa saa kulumaan aikaa niin paljon kuin haluaa. Seuraavaksi tuolla alempana kuvia maustebaraasilta, jossa myydään siis myös vaatetusta, niin kuin aivan viimeisestä kuvasta näkyykin (blogin kirjoittaja siinä itse arabipäähine päässään). Baraarilla kaupankäynti on kovaa ja päälle tunkevaa (missään muualla Dubaissa tällaista ei ollut). Joten jos et halua lanttiakaan tuhlata, jätä tämä basaari sitten kokonaan käymättä. Muuten sinne sisään mennessäsi et pääse edes kolmea askelta eteenpäin ilman, etteikö joku olisi hihassa roikkumassa, että tule katsomaan kauppaan, juodaan kuppi teetä, ja hän näyttää muutamia mielenkiintoisia juttuja...

Pois kaupasta et pääse käytännössä ilman, ettet "puolivahingossa" ostaisi jotain, me ostettiin muutamat huivit ja minä ostin tuon kuvassa näkyvän arabipäähineen. Ensimmäinen "special-price-only-for-you-my-friend" -hinta koko läjälle oli 1200 dirhamia (300 euroa). Sanottiin tietysti että unohdetaan koko juttu, ei iki maailmassa maksettaisi niin paljoa. Jolloin seurasi myyntipuhe siitä, kuinka kaikki on korkealaatuista ja käsintehtyä - ja samalla hinta putosi satasella 1100 dirhamiin. Sittenkin nostettiin pinosta muutama tuote pois, ja kysyttiin uutta hintaa. Se oli 500 dirhamia (125 euroa), ja todettiin että sekin on liikaa ja lähdettiin pois ja jätettiin kaikki siihen.

Mutta myyjä tokeni nopeasti ja juoksi vielä käytävälle perään, ja kysyi että antakaa nyt sitten oma hinta - mitä olette valmiit tarjoamaan? Itse sanoin omalle siinä vaiheessa jäljellä olevalle pinolle tarjouksen 150 dirhamia (37,50 euroa) sisältäen yhden kaulahuivin ja yhden arabipäähineen punaisella ruutukankaalla ja 2 mustalla kiinnitysrinkulalla. Kaupat tuli, mutta kanssa matkustaja ei suostunut maksamaan omasta pinostaan 350 dirhamia, jolloin sen hinnaksi tuli 250 dirhamia. Annoimme 3 satasta, koska pienempää vaihtorahaa meillä ei silloin ollut.

Ei meinattu ensin saada vaihtorahana 50 dirhamia takaisin, vaan vaihtorahaksi tarjottiin lisää teetä, koska hinta oli jo liian alhainen myyjän mielestä. Siihen emme suostuneet, joten vaihtoraha löytyi, ja kaupat tehtiin lopuista huiveista 250 dirhamilla. Lopputuloksena saatiin 3 isoa huivia ja arabipäähineet 400 dirhamilla (100 euroa). En tiedä mitä nämä olisi Suomessa esim. Stockmannilla maksaneet...? Varmasti olivat laatutuotteita kaikki ja käsin tehtyjä, mutta myyjä oli vähän murtuneen näköinen, kuin sai vain 33% siitä, mitä oli ensin ajatellut koko kaupalle hintaa...

Maisemat olivat veneestä katsottuna kauniita, joten tässä myös veneestä kuvaa. Jos ajaa Creekin yli perinteisillä veneillä, se maksaa yhden dirhamin eli 0,25 euroa.

Tässä vaiheessa oma kellomme oli jo niin paljon, että ehdimme juuri sopivasti pysäkille nro 11 (Deira City Center), jossa vaihdoimme yölinjalle klo 19:15. Itse asiassa maustebasaari ja/tai veneajelu on hyvä keino tuhlata vielä mahdolliseseti jäljellä olevat "ylimääräiset minuutit pois", ja katsoa yölinjalla kaupungin iltavalaistukset päivän päätteeksi siihen perään.

Jos kaupungin pilvenpiirtäjät näyttävät upeilta ja äärimmäisen isoilta ihan päivän valoissakin, niin yövalaistuksessa ne vasta upeita ovatkin. Ja yölinjalle oli valittu parhaat reitit näiden tarkasteluun riittävän etäisyyden päästä. Tässä muutamia kuvia, sen verran mitä yökuvaus liikkuvasta bussista nyt onnistui (muista muuten pukeutua lämpimästi, jos menet avobussin yläkertaa - alakerrassa suljetuissa tiloissa tarkenee toki vähemmälläkin vaatetuksella):
Yökierros eli "Night tour" kestää parisen tuntia, eikä maksa mitään, eli sekin kuuluu sekin päivälipun hintaan. Yökierros ei ole hop-on-hop-off tyylinen. Bussi kyllä ottaa muutamilta pysäkeiltä porukkaa kyytiin, ja käy palmusaaren Atlantis hotellilla josta toista reittiä takaisin Wafille, joka on päätepysäkki, jossa vasta ekan kerran pääsee pois bussista.

Tämän jälkeen kello alkaa olla 21-22:00 illalla, jonka jälkeen onkin jo korkea aika palata hotellille. Tällaisia näin rankkoja päiviä ei kannata lomaviikolle kovin montaa ottaa, mutta mielestäni sightseeing-ajelut kannattaa käydä kaikki reitit läpi (muuten jäisi kaupungista aika paljon näkemättä).

Mutta näiden avulla onkin nähnyt jo ihan riittävästi, ja jos ei jää muualla pois kuin punaisen reitin ilmaisten aktiviteettien kohdalla (veneajelu + museo), niin yhdessä päivässä tämän kaiken näkee. Jolloin jos merkkaa vaikka rastilla karttaan kaikki ne paikat, johon haluaa tutustua uudestaan ja paremmin, jolloin silloin minusta on 2 vaihtoehtoa - joko upgreidaa lippunsa 2-päiväiseksi, tai ajaa taksilla ja/tai metrolla oma-aloitteisesti ja ilman aikatauluja tutkimaan ne paikat paremmin, joissa haluaa olla enemmän ja ihan kaikessa rauhassa kävellen. Näin tein itse (eli ajoin taksilla kaikki kiintoisat paikat läpi), ja minusta lopputulos oli hyvä, ja ajankäytöllisesti ja euromääräisesti katsottuna ihan tehokasta näin). Lisäksi 2-hotellin taktiikka mahdollisti sen, että taksimatkat eri kohteisiin pysyivät lyhyinä.

Tarinalle tulee vielä jatko-osia... Nyt kun on kiertoajelut ja kiinteästi siihen liittyvä kerrottu, tähän on hyvä lopettaa tällä kertaa. Seuraavassa osassa loman eka päivä, joka olikin vain "puolikas päivä". Olimme saapuneet yölennolla ja nukkuneet aamulla pitkään. Pysykää kanavalla... :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti