tiistai 5. heinäkuuta 2016

Visbyssä 4.7.2016

Visby 4.7.2016 mereltä nähtynä.


Tästä alkaa tämä matkablogi ja matkakertomukset Visbyn matkan myötä. Joitakin yksittäisiä matkoja olen esitellyt myös toisessa blogissani, joka on raksablogi, mutta ajattelin nyt että parempi on pitää jatkossa kaksi eri aihepiiriä erillään toinen toisistaan, eli matkakertomukset tulevat tänne ja talon rakentamisesta kerrotaan toisessa blogissa. Vaikka joskus talon rakentaminen ja matkailu saattavat myös yhdistyä, sillä Etelä-Suomen rakentajat hakevat paljon rakennustarvikkeita Virosta. Ja samallahan sitä tietysti voi kiertää Viroa ihan muutenkin, tässä kirjoittelin kerran pienen esittelyn Etelä-Viron Võrun kaupungista:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/07/25/rakennustarvikkeita-virosta-esittelyssa-voru/

Muutamat viimeiset vuodet tässä ovatkin kuluneet itseltäni varsin tiiviisti talon rakentamisen merkeissä. Matkalle ei ole tullut lähdettyä sillä rakentaminenkin voi olla aika mukaansa tempaavaa. Ja on tässä tietysti ollut muitakin syitä matkan varrella, eli jos mielenkiinto keskittyy rakentamiseen, niin myöskään aikaa eikä rahaa matkailuun ei ole siinä kohdin oikein löytynyt. Talon rakentaminen on siis melkoinen ponnistus... Mutta nyt taas jatketaan, kun rakennusprojektissa mennään nyt jo loppusuoraa.

Enimmäkseen olen matkustanut omatoimisesti, mutta joskus on kätevää tai edullista ostaa myös valmismatka, niin kuin tälläkin kertaa ostettiin Tallink-Siljan kautta risteily Helsingistä Visbyyseen ja takaisin. Tämä lienee kaiken helpoin tapa päästä perille, koska muuten pitäisi mennä lentäen, tai Tukholman+Nynäshamnin kautta kahdella lautalla kiertäen. Perillä Visbyssä jatkettiin sitten omatoimisesti Gotlannin saareen ja kaupunkiin tutustumista.

Tällä kertaa sää suosi. Aurinko paistoi koko päivän ja oli lämmintä. Visbyssä kaupungin kaduilla oli melkoinen ihmisvilinä - tosin myöhemmin meille selvisi, että siihen oli muitakin syitä kuin aurinkoinen kesäpäivä, ja juuri saapunut Europa-laiva, josta purkautui varmastikin useampi tuhat ihmistä kaupungin kaduille...

Visbyssä nimittäin järjestettiin samaan aikaan "Almedalsveckan", joka on järjestetty Visbyssä jo vuodesta 1968 lähtien, ja viikon aikana siellä on yhteensä 3800 tapahtumaa, johon osallistuu useita yrityksiä ja yhteisöjä, ja varmaankin kaikki Ruotsin kärkipoliitikot. Lisää infoa mm. tässä linkissä:

http://www.almedalsveckan.info/om-almedalsveckan

Joten eipä ihme, ettei vanhan kaupungin kaduilla tahtonut väentungoksessa sekaan mahtua, kaikki kahvilat olivat viimeiseen asti täynnä ja paikalla oli melkoinen markkina- tai messumeininki. Ei silti, ei tämä meitä mitenkään häirinnyt, mutta yllätys tämä oli, kun emme tästä etukäteen mitään tienneet.

Ehkä osittain laivaturisteista, ja ehkä osittain jo kaupunkiin muista syistä mm. Almedalsveckanille tulleet olivat syy myös siihen, miksi polkupyörävuokraamoissa ei ollut vapaita pyöriä - tai niitä sai vain etukäteivarauksella. Ja etukäteisvarauksia en ollut tehnyt - eihän sitä etukäteen voi säätilaakaan tietää, että onko tulossa polkupyöräkelit, vai sataako vettä. Mutta tässä kohtaa kävi lopulta ihan hyvä tuuri, sillä kun ei saatu polkupyörää - vuokrattiin sitten auto, ja kierrettiin sillä ympäri Visbyn ympäristöä - ja päästiin samalla pois kaupungin vilskeestä.

Käytiin sitten autolla mm. Högklint -rantakallioilla ja Lummelundanin luolassa. Jos oltaisiin polkupyörällä lähdetty liikenteeseen, niin näitä molempia ei oltaisi ehditty nähdä saman päivän aikana, eikä kyllä polkupyörällä olisi päästy liikkumaan myöskään vanhan kaupungin kapeilla kaduillakaan, mikä oli polkupyörävuokrauksen yksi tarkoitus. Väen paljous oli siis niin suurta, että kaikilla kaduilla ei oikein mahtunut kävelemäänkään. Mutta jos siis polkupyörän haluaa vuokrata, se maksaa noin 110 kruunua päivältä (noin 12 euroa) ja etukäteisvarauksia kannattaa tehdä. Ellei sitten ilma suosikaan pyöräilyä, siinä ei häviä siltikään montaa euroa. Laivaan voi ottaa myös oman pyörän mukaan, mutta laivayhtiö veloittaa siitä 25 euroa, joten euromääräisesti katsottuna vuokrapyörä on halvempi.

Mikäli vuokraa auton, niin paikallisena erikoisuutena on myös käytettyjä autoja vuokraava "Mickes biluthyrning", jonka vuokrauspiste on aivan sataman kupeessa, heti kun kääntyy laivasta vasemmalle kaupunkia kohden. Lisätiedot tässä linkissä:

http://www.mickesbiluthyrning.se/

Mickeltä mekin sitten käytetty WV Golf vuokrattiin, ei ollut ilmastointilaitetta, mutta keskuslukitus ja sähköllä toimivat peilien säädöt kuitenkin olivat. Ja sillä kruisailtiin 59 km ympäri Visbyn laitakaupunkeja ja sen verran ulos kaupungistakin, että käytiin Högklintenin rantakallioilla (noin 10 mk Visbystä etelään) ja Lummelundanin luolat olivat noin 16 km Visbystä pohjoiseen päin. Oli kyllä mukava ja helppoa ajella autolla verrattuna siihen, että jos oltaisiinkin onnistuttu saamaan polkupyörä vuokralle, niin lämmin kesäpäivä yhdistettynä isoihin mäkiin olisi ollut aika hikinen urakka... Mutta hyvää hyötyliikuntaa tietysti. Autovuokra kuljettajan kolarivakuutuksella lisättynä maksoi yhteensä 400 kruunua (noin 44 euroa), ja siihen päälle bensat, joka oli suunnilleen saman hintaista kuin Suomessakin.

Ja tässä kuvia tältä reissulta, ensiksi Visbyn kaupunkia:

Visbyn Santa Marian tuomiokirkko mereltä katsottuna. Oli muuten
hieno paikka, kannattaa poiketa sisälläkin katsomassa.

Visbyn satama-aluetta.

Visbyn satamaa.

Tuulimyllyjä laivan kannelta kuvattuna.

Ja tässä meidän vuokra-auto. Vanha ja käytetty
Wolkkari Golf. Mutta hyvin päästiin ajelemaan
sen verran mitä haluttiinkin...

Visbyn kaupungin muuria. Olipa se suuri ja komea ja todella pitkä...

Vanhan kapungin ihmisvilinää...

Lisää ihmisvilinää vanhassa kaupungissa.

Suihkulähde vanhassa kaupungissa.

Vanhan kaupungin rantaa Almedalenin puiston kohdalla. Puiston nimestä
varmaankin tulee "Almedalsveckan" -nimi tapahtumalle, johon liittyen
kuvan oikeassa laidassa näkyy messutelttoja pystytettynä.

Mika ja Marina Visbyn rannassa. Oli muuten rantalomailijan unelmakelit.

Santa Maria tuomikirkon puinen torni.

Santa Marian tuomiokirkko Visbyssä.

Vanha ja kaunis puutalo Visbyssä.

Jätskibaari Visbyn satamassa. 180 erilaista jäätelölajiketta tarjolla.

Sitten seuraavaksi Högklint, josta lisätietoja esim. tässä linkissä:

https://www.tripadvisor.fi/Attraction_Review-g202560-d5321368-Reviews-Hogklint_Naturreservat-Visby_Gotland.html

Ja tässä meidän ottamia kuvia paikalta:

Näkymä Visbyyseen päin. Melkein niin kuin postikorttikuva...

Mahtaa olla hienot näkymät talojen ikkunoista ulos merelle...

Kallion koloja.


Rantakallion juurella.

Marina istumassa käppyrämännyn päällä.

Joku koira. Joillakin koirilla vaan on niin hyvät ilmeet, että piti ottaa kuva...

Komeat näkymät merelle. Taustalla Ruotsin rannikko, joka ei näkynyt.
Ruotsin rannikolle olisi ollut matkaa noin 90 km
(vertailun vuoksi Helsingistä Tallinnaan on 80 km).

Melkoinen jyrkänne... Korkeutta 48 metriä.

Mika ja taustalla Visby.
 Ja vielä muutama kuva Lummelundan luolista, joista lisätietoa esim. tässä linkissä:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lummelundagrottan

Nyt turisteille esiteltävän luolan osan löysi 3 paikallista poikaa 1950 luvulla. Luolissa valokuvien ottaminen on taitolaji, eli ei meinaa oikein onnistua, mutta tässä nyt jotain kuvia kumminkin:

Opas avaamassa luolan ovea.

Sisältä kuvaa.


Tippukiviä, jotka kasvavat 1 sentin 200 vuodessa.

Opastaulu ulkopuolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti