keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Matkat kannattaa varata ajoissa ja etukäteen - vai kannattaako sittenkään?

Nykyään manuaalisen hinnoittelun lisäksi myös tekoäly alkaa ohjata mm. hotellihuoneiden ja lentolippujen hinnoittelua. Lopputuloksena on erittäin muuttuvat hinnat ja jopa eri hinnat samoille palveluille samoina päivinä, riippuen siitä mitä tietokoneohjelmaa on hinnoittelun käytetty, tai kuinka nopealla syklillä hintojen päivitykset on manuaalisesti tehty. Ja näitä hintaeroja seurailemaan on kehitetty mm. Trivago, joka on verkossa toimiva hakukone, jonka avulla voi vertailla muiden hotellihakukoneiden tarjoamien majoituksien hintoja.

Nyt kun itse olemme lähiaikoina matkustamassa Pohjois-Amerikkaan tarkoituksena vierailla USA:ssa ja Kanadassa, niin yhtenä lähtökohtana tälle matkalle on se, että matkaan lähdetään sesonkien ulkopuolella. Eli ei matkusteta esim. viikolla 8, joka on Etelä-Suomen hiihtolomaviikko. Eikä matkusteta myöskään kesällä, joka kohdemaassa on turistien sesonkiaikaa. Silloin nähtävyyksiin pitää jonottaa ja myös hotellit ovat melkein aina täyteen buukattu. Mikäli vapaita huoneita löytyy, niistä saa sesonkiaikana aina maksaa, vaikka varaus olisi tehty hyvissä ajoin etukäteen. Harvoin hotellihuoneissa tila silti kokonaan kesken loppuu, jos ei ole jokin erityinen tapahtuma samaan aikaan samalla paikkakunnalla.

Esim. Booking.com varauspalvelun kautta hotellihuoneen voi varata joko takaisinmaksuturvalla, tai ilman, mutta lisäturvan kanssa varaushinta on hieman kalliimpi. Jos sitten tuntuu, ettei matkalle haluakaan lähteä, huoneen varauksen voi perua ilman kuluja, eikä luottokorttia veloiteta. Jos taas sairastuu, eikä matkalle pääse, silloin ymmärtääkseni matkavakuutuskin korvaa mahdollisesti jo varattuja mutta käyttämättä jääneitä palveluita, jos vakuutusyhtiölle esittää lääkärintodistuksen, josta näkyy, ettei matkalle lähtö onnistunutkaan.

Jos on matkalla sesonkiajan ulkopuolella, ja jos hotellimajoituksen varaa hyvissä ajoin, niin melkeinpä suosittelisin tekemään varauksen peruutusturvalla ja vähän kalliimpaan hintaan. Sillä sesonkiajan ulkopuolella hotellihuoneet eivät kuitenkaan kesken lopu, mutta nyt ainakin itse huomasin talvisesta New Yorkista, että majoituskapasiteettia on jopa liikaakin, ja se näkyy viimehetken rajuina alennusmyynteinä. Jolloin jos olisin varannut hyvissä ajoin omat hotellihuoneeni ilmaisella peruutusturvalla (tyhmyyksissäni en näin tehnyt), niin nyt matka-ajankohdan pikkuhiljaa lähestyessä voisinkin perua omat aikaisemmat varaukseni ilmaiseksi - ja sitten varata saman tein samat huoneet uudestaan, mutta paljon edullisemmalla eli tämän päivän hinnalla. Eikä tämä ole ainut mahdollisuus. Myös kilpailevista hotelleista alkoi näkymään erittäin edullisia viime hetken tarjouksia. Tyypillisenä esimerkkinä esim. sellainen, että samaan hintatasoon tarjottiin nyt myös aamupalat hintaan sisältyen.

Mutta jatkossa sitten viisaampi. Ollaan menossa myös keväällä 2019 käymään Saksassa, kun sattui löytymään edulliset lentoliput sinne, joten varasin ne pois, ja samalla vilkuilin useampanakin iltana Booking.comista ko. kaupungin majoitustarjontaa. En kuitenkaan tehnyt yhtään varausta loppuun saakka, eikä mennyt kuin viikko-pari, niin Booking.com lähetti viestin, että jos yöpyminen eräässä tietyssä hotellissa nyt vielä kiinnostaisi, niin ole hyvä ja tee varaus loppuun... Jolloin loppuhinta olikin pudonnut muutamalla kympillä siitä, mikä se oli alun perin ollut, ja mikä se näytti netissä julkisessa näkyvyydessä vieläkin olevan. Joten joskus näinkin voi käydä.

Entä sitten lentoliput?

Lentolippujen edullisiin ostoihin avustavia vinkkisivustoja löytyy netistä (vaikka kuinka paljon), ja tässä pari esimerkkiä, toinen suomeksi, toinen Lontoon kielellä:

https://www.etlehti.fi/artikkeli/raha/nain-loydat-halvimmat-lentoliput

https://thriftynomads.com/booking-cheapest-flight-possible-anywhere/

Omat lentolippumme olemme nyt jo varanneet Hki-New York yhdellä välilaskulla ja noin 1,5 tunnin odotusajalla. Varaukset tehtiin jo kuukausia sitten. Lyhyehkö (mutta ei liian lyhyt) vaihto on mielestäni hyvä, jos sillä saa merkittävät kustannussäästöt, ja samalla voi lepuutella jalkojaan tai syödä jotain. Aikavyöhykkeeltä toiselle siirryttäessä paluulento meillä lähtee 22:30, eli yölennolla tullaan kotiin ja tällöin periaatteessa säästetään yksi hotelliyöpyminen siinä samalla. Myöhäinen iltalähtö myös helpottaa koneessa unen saantia, sillä jos matkalla ei yhtään nuku, sitten on perillä Suomessa todella väsynyt. Ja on toki aikaerosta johtuvaa väsymystä aina ihan muutenkin, vaikka olisi nukkunut koneessa kuinka hyvin.

Jos varaisin samat liput nyt, niin halvemmalla nekin saisi nyt, sillä noin 3 viikkoa etukäteen varatuissa lipuissa hinta on halvin. Tässä viime viikonlopun aikana surffailemiani hintoja, jossa kolme esimerkkiä viikon meno-paluu lipuista New Yorkiin niin, että mitä maksaa liput, jos ne varaa A) viikon etukäteen? b) 2 viikkoa etukäteen? tai C) 3 viikkoa etukäteen? Tässä vastaukset:

4 aikuista viikoksi New Yorkiin. Lippujen hinta talvikaudella yhdellä vaihdolla ja 1 viikko etukäteen varattuna.

4 aikuista viikoksi New Yorkiin. Lippujen hinta talvikaudella yhdellä vaihdolla ja 1 viikko etukäteen varattuna.

4 aikuista viikoksi New Yorkiin. Lippujen hinta talvikaudella yhdellä vaihdolla ja 1 viikko etukäteen varattuna.

Sesonkiaikana lentolippujen varaamista ei välttämättä uskalla jättää viime tinkaan - jos matkalle kuitenkin haluaa tietyssä aikahaarukassa esim. oman lomansa aikana päästä. Sesonkiaikana nimittäin lentoliput myydään loppuun - ihan niin kuin laivaliputkin, jos vaikkapa tiettyinä juhlapyhinä haluaa Helsingistä Tallinnaan päästä, niin parempi on varata liput hyvissä ajoin jo etukäteen.

Se mikä pätee hotellihuoneiden varaukseen, se sama näyttää pätevän autojen vuokraukseen myöskin. Eli sesonkiajan ulkopuolella autoja riittää, eikä tekoäly tai manuaalinen hinnoittelija keksi sellaista hintaa, jolla kaikki autot saataisiin vuokrattua. Jolloin osa yrittää myös viime hetkillä todella halpaa hintaa. Jolloin jos auto on jo vuokrattu hyvissä ajoin ja etukäteen, silloin sekin pitäisi/kannattaisi varata ilmaisella peruutusturvalla, jolloin viime hetkellä (halutessaan) varauksen voisikin vielä perua, ja varata saman auton uudestaan, mutta halvemmalla hinnalla. Tai halutessaan voisi siirtyä jonkun muun autovuokraamon asiakkaaksi.

Auto kuitenkin kannattaa varata etukäteen ja netin kautta jo ennen matkan alkua, jotta saatavuus on varmistettu, ja myyntitiskillä hinta voi olla aika korkea, eikä siellä olevilla henkilöillä välttämättä ole oikeuksia eikä valtuuksia tinkiä hinnoista. Mutta netissä erilaiset tarjouskampanjat välillä isoillakin alennusprosenteilla näyttävät olevan arkipäivää.

Jos on eläkkeellä tai muuten vapaa lähtemään reissuun ihan milloin vaan ja tarvittaessa vaikka hyvinkin nopealla varoitusajalla, ja vielä jos on ihan se ja sama minne matkustaa, niin silloin kai edullisimmin pääsee, jos jää tarkkailemaan "äkkilähdöt" -listoja, joista aina löytyy jonnekin jotain. Yksi äkkilähtöjen lista löytyy esim. tästä linkistä:

https://www.rantapallo.fi/akkilahdot/

Summa-summarum:

Kun meillä on 2 aikuista lasta ja ollaan koko perhe eli 4 aikuista yhteensä suunnittelemassa USA:n & Kanadan matkaa, jossa reissun yhteisbudjetti keikkuu noin 5000 euron hujakoilla, niin paljonko olisi voitu säästää, jos näin jälkikäteen ja jälkiviisaudella olisikin osattu varata lennot, hotellit ja vuokra-auto juuri oikeaan aikaan? Tai jos oltaisiin käytetty ennakkovarauksissa ilmaista peruutusturvaa, jolloin kaikki jo tehdyt varaukset voisi nyt perua, ja tällä päivämäärällä tämän kaiken voisi varata uudestaan ja edullisempaan hintaan?

Meillä lentolipun hinnaksi tuli 365,54€ per aikuinen (Hki - NewYork - Hki  yhdellä välilaskulla). Nyt ylläolevien hakutulosten perusteella saman lentolipun suunnilleen samoille päiville saisikin hintaan 304,34€ per aikuinen, eli yhteensä tässä kohtaa olisi voitu säästää 61,20€ x 4 = 244,80 euroa.

Toki voitolle me jäätiin tässä kohtaa nytkin vielä, sillä keskikesällä lentoliput maksavat noin 500 euroa, koska sesonkiaikana ja kesälomakaudella on aina kalliimpaa. Ja New York on enempi kesäkohde kuin talvikohde.

Hotellivarauksissa säästö oli noin 150-200€ riippuen siitä, olisiko näin "viimehetken tarjouksena" vaihdettu samalla myös hotellia.

Auton vuokraus lentoasemalta (ei ikinä se halvin paikka, mutta tässä tapauksessa käytännöllisin vaihtoehto) olisi viimehetken varauksena ennen matkaa tuonut säästöä noin 100 euroa, sillä nyt 3 vuorokauden autovuokra GPS ja kitkarenkaat hintaan sisältyen maksoi 328,76€ - ja nyt samanlaisia keskikokoisia autoja olisi pystynyt lentokentältäkin vuokraamaan alle 250 euron. Edullisimmat "pikkuautot" olisi saanut vuokrattua lentoaseman kupeesta jopa 197 eurolla, ja muualta New Yorkin esikaupunkialueelta vielä noin puolta halvemmallakin.

Yhteenlaskettuna säätöä olisi voinut saada eri hetkellä eli myöhäisemmän varaamisen avulla noin 500€ eli noin 10% matkan kokonaishinnasta. Ja jos sama raha kuitenkin matkustamiseen käytetään, sillä olisi helposti voinut tehdä yhden viikonlopun reissun esim. johonkin Keski-Euroopan kaupunkiin.

Johtopäätös = matkustelussa viisaasti ostava matkustaa enemmän ja pidemmälle :-)

Jos kohdemaalla ei ole suurempaa merkitystä, niin huomiota kannattaa kiinnittää myös valuuttakurssien vaihteluihin. Tällä hetkellä ei ole halvin hetki matkustaa Yhdysvaltoihin, mutta varmaan dollarin kurssi suhteessa Euroon vaihtelee aina jatkossakin, joten joskus ne turistille edulliset ajat taas palaavat. Nyt "halpoja maita" valuuttakurssikehityksen valossa ovat esim. Meksiko, Turkki, Iso-Britannia Venäjä, joissa kaikissa maissa valuuttakurssi on heikentynyt erilaisista poliittisista ratkaisuista johtuen.

1 kommentti: