sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Päivä kolme - Dubaista Abu Dhabiin

Ekan päivän aikana ajeltiin siis Monorail-junalla palmusaaren päähän ja takaisin, siitä metrolla Dubai Mall -ostoskeskukseen. Päivän päätteeksi vielä hissillä maailman korkeimmasta rakennuksesta Burj Khalifasta maisemia ihailemaan, ja sen jälkeen suihkulähde-show tornin juurella. Toka päivä oli ehkä loman rankin päivä, ajeltiin 4 kpl sightseeing ajelua (3 päiväreittiä ja 1 iltareitti), käytiin Dubai Museossa ja veneajelulla. Tämä kaikki kun oli ilmaista ja sisältyi 1-päivän lippuun.

Kolmas päivä oli taas ns. helppo ja kiireetön päivä. Nukuttiin pitkään, käytiin aamupalalla ja luovutettiin hotellihuone. Sitten lähdettiin etsimään paikallisbussia, jolla oli tarkoitus siirtyä Dubaista Abu Dhabiin, ja majoittua siellä uuteen hotelliin.

Dubaista pääsee Abu Dhabiin toki taksillakin, ja moni niin myös tekeekin. Taksikuskien (kysyin kahdelta) hinta-arvio matkan hinnasta oli 250-300 dirhamia, toinen sanoi, että hinta on enintään 300 dirhamia, että ei missään tapauksessa sen yli. 300 dirhamia on euroina 75 euroa. Matkan pituus on lähtö- ja saapumispaikasta riippuen noin 120-150 kilometriä.

Päätimme kuitenkin mennä paikallisbussilla. Silloin näkee vähän paikallisiakin ihmisiä ja elämänmenoa siinä samalla. Paikallisia kun juuri muuten ei näe eikä näy missään. Turisti kohtaa Dubain matkallaan ensiksi ja yleensä vain Kaukoidästä Dubaihin töihin saapuneet vierastyöläiset. Eikä siinä mitään. He ovat erittäin ahkeria, ystävällisiä ja palveluhalukkaita.

Dubaista lähtee busseja Abu Dhabiin kahdelta eri bussiasemalta. Kaupungin pohjoislaidalla, Dubai Creekin lähistöllä on Al Ghubaiban bussiasema. Sieltä kulkee bussilinja "E100" Abu Dhabiin. Ja kaupungin etelälaidalla - tosiasiallisesti aavikolla ja pari metropysäkkiä kaupungin ulkopuolella sijaitsee "Ibn Battula" metroasema ja bussiasema. Tämä oli meidän hotelliamme lähinnä, joten suunnistimme sinne. Ibn Battulasta lähtee bussit nro E101 Abu Dhabiin. Matkalipun hinta Al Ghubaibasta on 50 dirhamia per henkilö ja Ibn Battulasta 35 dirhamia per henkilö. Matkan erilainen pituus vaikuttaa siis näin paljon bussilipun hintaan.

Kun lähdimme suunnistamaan metrolla Ibn Battulaa kohden, metrorata olikin rikki, ja liikenne oli pysäytetty. Loppumatka Ibn Battulan bussiasemalle hoitui ilmaisilla siirtobusseilla, joilla korvattiin metroliikennettä. Se ei kuitenkaan oikean bussin löytymistä haitannut, sillä jos käyttää kännykän Google Maps sovellusta, se ohjaa yllättävän tarkasti oikeaan paikkaan, eli oikean bussin lähtölaituriin. Kaikkea tietoa siellä Google mapsissa sitten vaan onkin!

Tässä kuva, miten kännykän näyttö ohjaa löytämään oikean bussin, ja tämän avulla pääsee noin 30 metrin päähän bussista. Jos ei siltä etäisyydeltä löydä 12 metriä pitkää bussia, niin se on sitten jo omaa tyhmyyttä... :-) (toki silloinkaan kysyvä ei tieltä eksy, eli paikalliset auttavat mielellään, jos heiltä neuvoja kyselee)

Kännykän näyttö ohjaa oikealle bussille. Pallurat on
kävelijan reitti, ylhäällä oleva yhtämittainen viiva on
metrorata ja alla lähtee bussin reitti yhtenäistä viivaa pitkin
Abu Dhabiin.
Bussiliput piti ostaa läheisestä kioskista, ja sitten matka kohti Abu Dhabia alkoi. Busseja kulkee Abu Dhabin ja Dubain välillä 20 minuutin välein, joten aikatauluja ei tarvitse etukäteen katsoa. Sen kun menee bussipysäkille, niin aina pääsee heti pian seuraavaksi lähtevän bussin kyytiin.


Ibn Battulan bussiasema, joka on aika pieni. Yhdessä laiturissa on lähtevät
bussit peräkanaa, toisella puolen pihaa on saapuvien bussien laituri.
Näiden välissä on lipunmyyntikioski. Paikalla näkyi muitakin turisteja, mm.
viron kieltä kuulin ja kun sitä hyvin osaan, tuli vähän keskusteluakin.

E101 bussin lähtölaituri Abu Dhabiin.

Ibn Battulan bussiasema, joka sijaitsee "keskellä ei mitään". Tuosta
isosta rakennuksen aukosta bussit ajavat asemalle, ja asemalta pois.
Vieressä kulkee iso moottoritie Dubaista Abu Dhabiin.

Matkalla bussi pysähtyi myös tankkaamassa.

Dubai laajenee. Tässä uusi metroasema "keskellä aavikkoa".

Isoja mainosplakaateja aavikolla.

Joku rakentaa jotain keskelle aavikkoa.

Bussimatka Dubaista Abu Dhabiin kesti parilla pysähdyksellä 1h 45min.

Perillä Abu Dhabin pääbussiasemalla, joka sijaitsee aivan kaupungin keskellä.


Abu Dhabin pääbussiasema. Lienee samalla myös ainut bussiasema, tai en
ainakaan itse tiedä onko bussiasemia myös jossain muuallakin Abu Dhabissa.

Uusi hotellihuoneemme Le Meridien hotellissa, joka oli 4km bussiasemalta.
Käveltiin hotelliin, kun aikaa oli ja  bussimatkan jälkeen tuntui hyvältä pieni
kävely.

Näkymät hotellihuoneen ikkunasta.

Hotelli oli rantahotelli, jonka takapihalla oli hotellin yksityinen ranta sekä
uima-altaita.
Abu Dhabiin voi vallan mainiosti tehdä myös 1-päiväisen järjestetyn bussiretken, jolloin paluu on samana päivänä, eikä hotellia tarvitse vaihtaa. Tällaisella nopealla päiväreissulla ei kuitenkaan koko kaupunkia ehdi millään näkemään, mutta näkee nyt silläkin tavalla ainakin jotain. Jos tekee Abu Dhabiin 1-päivän reissun esim. Aurinkomatkojen järjestämänä, silloin paikan päällä näkee F1-radan ja siellä olevia hotelleja, Abu Dhabin perinnekylän, sekä sheikki Sayedin moskeijan, joka on maailman kolmanneksi suurin (2 vielä suurempaa löytyy Saudi Arabiasta). Lisää Aurinkomatkojen 1-päiväisestä reissusta esim. tässä linkissä:

http://tuomo.matkablogeja.fi/dubain-matkakertomus-2017/

Niin taikka näin - minusta Abu Dhabissa ehdottomasti kannattaa käydä, jos kerran Dubaihin on jo tullut. Itse ajattelin, että Abu Dhabissa kannattaisi osallistua jälleen kerran Big Bus yhtiön järjestämälle kiertoajelulle (jolloin siis Dubaissa ostettu 1-päiväinen kiertoajelulippu kannatti upgreidata sellaiseksi, että se sisälsi 1-päiväisen kiertoajelun myös Abu Dhabissa - näin se tuli halvemmaksi, kuin molempiin kaupunkeihin erikseen ostettaessa). Ja näin "edullisemmin saatu" Abu Dhabin kiertoajelulippu (siellä olikin vain 2 päiväreittiä), oli taas puolestaan edullisesti upgreidattavissa niin, että siihen sisältyi myös iltakierros kaupungin yövalaistuksessa. Sellainen upgreidaus maksoi 59 dirhamia per hlö eli noin 15 euroa, jolla summalla pääsi siis vielä ilta-ajelullekin. Ja mielestäni kannatti mennä, on se Abu Dhabikin vaan aika komea paikka myös yöllä katsottuna.

Ekan illan ohjelmamme itsellämme oli hotellin rannassa oltuamme ja Persian lahdessa uituamme sellainen, että lähdimme taksilla noin 10 km päässä olevaan "Emirates Plaza hotelliin", joka on varmuudella yksi hienoimpia ja kalleimpia hotelleja koko maailmassa. Sisälle mennessä kaikki on kultaa. Jos haluaisi yöpyä edes jossain vaatimattomassa "pikkuhuoneessa", se maksaisi 15.000 USD per yksi yö (opas kertoi kiertoajelubussissa). Ja jotain "vaatimattomia" huoneita olisi myös pakko ottaa, sillä kaikki hotellin sviitit ovat jatkuvasti vuokrattuna/varattuna vieressä asuvan Emiraattiperheen vieraiden tarpeisiin. He siis majoittavat omat vieraansa tässä hotellissa.

Me siis ajoimme taksilla hotellin etuovelle, lampsittiin siitä sisään - mutta ei koskaan kirjauduttu hotelliin, vaan muutaman valokuvan otettuamme tulimme hotellista ulos. Näinhän sitä voi periaatteessa kävellä mihin tahansa hotelliin sisään (potentiaalisen asiakkaan roolissa), jos ei kukaan turvamies tule kyselemään, että oletko hotellin asiakas vai et. Ja oli siellä hotellin aulassa muitakin turisteja (joiden en oleta yöpyvän hotellissa). Ja tältä siellä näytti. Kameran kanssa kannattaa olla sitten varovainen, salamaa en uskaltanut käyttää, ja missään olosuhteissa hotellin vieraita tai emiraatteja ei saa ollenkaan valokuvata. Siitä on hotellin sisällä erityiset ohjekyltit useissa paikoissa, ja hotellin turvamiehet myös näitä ohjeita valvovat.

Hotellin sisääntuloaula oli todella valtava.

Odotusauloja.

Lisää odotusauloja.

Näkymät portaikosta alatasaneelle.

Portaikkoa.

Lisää portaikkoa.

Aulan kahvila. Ei tosin ostettu mitään.

Naiset iltakahvilla.

Hieno peili. Ja iso.
Aulassa soi koko illan elävää musiikkia. Rauhallista musiikkia siis taustalla.

Hotellin miesten WC aulassa.

Valvontakameran kuvaa aulasta, josta näkee esim. jos tilattu kyyti on saapunut.

Hotelli ulkoapäin. Hotellin rakennuskustannus oli 3000 miljoonaa euroa,
eli 3 miljardia euroa.

Käytäviä hotellin puutarhassa. Hotelli siis on isojen puutarhojen ympäröimä.

Tämän jälkeen olikin aika palata taas taksilla omaan hotelliimme. Le Meridien hotellissamme oli siis iltaisin meillä vapaa pääsy hotellin loungeen, jossa oli 24h koko ajan pientä purtavaa saatavilla. Aina iltaisin klo 18-20:00 välisenä aikana tarjoilua oli enemmänkin, pitäen sisällään myös alkoholitarjoilut täysin maksutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti