maanantai 8. huhtikuuta 2019

Baijerin upeat maalaismaisemat ja pikkukylät

Pari viikkoa sitten eli maaliskuun 22-24.3.2019 kävin viikonlopun reissulla Nürnbergissä, jossa tapasin vanhan työkaverini, jota en ollut nähnyt moniin vuosiin. Pyörittiin siinä sitten samalla katsomassa maisemia vähän laajemminkin.

Yhtenä päivänä ajeltiin Nürnbergistä Wurtzburgiin ja Bambergin kaupungin kautta takaisin. Toisena päivänä käytiin Tonavan rannoilla Regensburgissa. Kaikki nämä pikkukaupungit olivat minulle ihan uusia tuttavuuksia, ja suoraan sanoen en ole koskaan varmaan kuullut nimiäkään näistä paikoista aikaisemmin. Nürnbergissä kyllä olen käynyt pari kertaa aikaisemminkin.

En ole kuitenkaan ehtinyt matkakertomusta tekemään - ennen kuin vasta nyt. Onneksi vahinko ei ole kovin suuri, sillä netistä onneksi löytyy jo valmiiksi hyviä matkakertomuksia Baijerista, tässä muutamat omasta mielestäni oikein hyvät linkit, ja vielä suomenkielisiä:

https://kerranelamassa.fi/saksa-matkailu/baijeri/

https://kerranelamassa.fi/saksa-matkailu/munchen/

https://kerranelamassa.fi/saksa-matkailu/baijeri/neuschwanstein-linna/

Joten noiden linkkien jälkeen säästyn paljolta kirjoittamisen vaivalta, kun ei enää tarvitse kirjoittaa kun täydentävästi, ja omasta näkövinkkelistäni katsoen.

Berliinissä on siis helppo ja nopea käydä, ja sinne on aina saatavilla edullisia lentolippuja. Nyt kun eletään huhtikuun alkua, niin esim. Skycannerin kautta löytyisi toukokuulle 50€:llä edestakainen matka Helsingistä Berliiniin:


Hyvällä tuurilla voi löytyä vielä edullisempiakin lentoja Berliiniin. Esim. nyt seuraavaksi kun käyn taas Saksassa ja jälleen Baijerissa, niin tarkoitus on mennä Muncheniin Oktoberfestille. Muncheniin tai muuallekaan Baijeriin ei vaan löydy kovin helposti kovin edullisia lentolippuja, mutta nyt seuraavalla reissulla, kun ollaan lähdössä isommalla porukalla liikenteeseen, niin lennetään ensin Berliiniin, ja vaihdetaan siellä lentokone autoon, ja ajetaan loppumatka.

Tämäkin ensi syys-lokakuun matka on jo varattu, ja lentolipun hinnaksi tuli (menolippu Hki-Berliini) vain 18,55€ per aikuinen - ja niin edullisesti en ole lentänyt vielä koskaan aikaisemmin minnekään. Vuokra-auto Berliinissä 5 päiväksi (BMW 2 series active tourer tai vastaava auto) maksoi 233,96€, ja hintaan sisältyy myös lisäkuski, navigaattori ja vapaat kilometrit. Sekään hinta jaettuna neljälle henkilölle ei paljon päätä huimaa.

Mutta jos Baijeriin haluaa mennä, niin toki sinne pääsee myös lentäen, esim. Nürnbergin ja Frankfurtin kautta, jossa voi vuokrata auton, ja sen jälkeen on lyhyt matka joka puolelle.

Mikäli saapuu lentäen Nürnbergiin, niin lentoasemalta on helppo tulla metrolla vanhan kaupungin kupeeseen, jossa jos jää esim. Opernhausin (oopperatalon) pysäkillä metrosta pois, niin siitä on vain muutaman sadan metrin kävelymatka vanhan kaupungin hotelleihin.

Vanhassa kaupungissa on paljon katsottavaa, ja myös paljon yöelämää ja ravintoloita, joten yksi viikonloppu menee pelkästään siinä, jos ei ole koskaan ennen Nürnbergissä käynyt. Eikä autoa tai muita julkisia kulkuvälineitä tarvitse ollenkaan, paitsi metroa Nürnbergin lentokentälle ja lentokentältä pois.

Itse majoituin tällä kertaa hotelli Steichelessä, joka on vanhassa vuonna 1987 rakennetussa talossa. Uskallan suositella hotellia muillekin. Se on rauhallisella alueella, mutta kuitenkin niin, että sieltä on lyhyt kävelymatka joka paikkaan. Tässä kuvia hotellista hotelli sijaitsee tässä alempana kuvassa kynän kärjen osoittamassa paikassa, aivan Jakobin kirkon kupeessa. Kaupungilla kävellessä kirkon torni onkin hyvä maamerkki, niin löytää aina takaisin hotelliin.








Nyt kun itsellämme Nürnberg oli jo nähty, siellä ei tullut käytyä muuta kuin yksi iltakävely vanhassa kaupungissa ja yhtenä päivänä myös käytiin ottamassa joen rannassa valokuvia. Tältä siis näyttää Nurnberg maaliskuussa, siellä olikin jo terassikausi alkanut:







Ja tässä sitten vielä vanhan kaupungin muuria ja jokirantaa Nürnbergistä ja vähän muutakin. Kaunis on kaupunki ainakin omasta mielestäni, ja täynnä historiaa. Historiaa on tosi pitkän ajan takaa, jolloin rakennettiin kaupunkiin linna ja kaupungin muurit, ja paljon on historiaa myös viime vuosisadalta, jolloin kaupungissa järjestettiin mm. Natsien puoluekokouksia ja sodan jälkeen oikeudenkäyntejä. Nyt nämä kaikki paikat ovat museoina tällä hetkellä.









Tämän kertaisen matkani painopiste oli kuitenkin Nürnbergin ympäristöön autolla tutustuminen, ja apuna ja autokuskina tässä oli paikallinen Nürnbergissä asuva insinöörituttavani. Tutustuimme aikoinaan, kun Helsinkiin rakennetiin uusia raitiovaunuja, niin silloin pääurakoitsijana oli saksalainen AD-Tranz -niminen yhtiö, jossa joistakin työntekijöistä tuli samalla myös hyviä henkilökohtaisia ystäviä siinä työnteon ohella.

Tässä menomatkan kuvia kuvia Nürnbergistä Wurzburgiin, joka on myös vilkas opiskelijakaupunki, aivan niin kuin kävelykatujen tungoksestakin näkyy.

Pikkuteillä pikkukylien läpi.

Baijerissa on paljon tuulimyllyjä ja aurinkopaneeleja.

Moottoriteillä pääsee nopeasti paikasta toiseen, mutta parhaat maisemat
on pienten kyläteiden varsilla.

Wurzburgin ympärillä Maine joen laaksossa on isot viinin viljelyalueet.

Mariebergin linna näkyy jo pitkälle, kun lähestytään Wurzburgia.

Wurzburgissa oli aikoinaan piispan istuin ja tässä oli piispan asuintalo.
Nyt rakennus on museona ja sisäkattomaalauksineen ja kultauksineen
paikka on yhtä upea kuin Vatikaanin rakennuksetkin. Harmi vain,
että sisätiloissa oli valokuvauskielto.

Kävelykatujen tungosta Wurzburgissa.

Wurzburgin vanha kävelysilta.

Wurzburgissa on paljon opiskelijoita.

Terasseja jokirannassa.
Aikoinaan jo keltit rakensivat Baijerissa kukkuloiden päälle linnoituksia. Sittemmin niitä on vuosisatojen kuluessa suurennettu ja vahvistettu - kunnes kaikki pommitettiin toisessa maailmansodassa hajalle. Mariebergin linnoitusta korjattiin sodan jälkeen 40 vuotta, ja se avattiin yleisölle 1990-luvulla. Nyt siellä on jyrkänteen partaalla hieno kahvila ja upeat näköalat kaupunkiin.












Würzburgista siirryimme maaseutu tietä nro 22 pitkin Bambergiin, jota on sanottu Baijerin pikkuvenetsiaksi. Tie 22 kulkee lukuisten kylien läpi, ja tarjoaa hienojen maisemien lisäksi paljon muutakin katseltavaa. Tässä reitti Google-mapsin sivuilta:


Tässä maisemakuvia tien 22 varrelta:








Kaikki hyvä loppuu aikanaan, ja niin kääntyi myös tämä päivä illaksi heti kun päästiin Bambergin pikkukaupunkiin. Kaupunki olisi ollut ehdottomasti tarkemman tutkimuksen arvoinen, joten nyt kun seuraavan kerran menen tästä ohi syys-lokakuussa matkalla Munchenin Oktoberfestille, niin yksi yöpyminen matkalla on Bambergista, jolloin lisää kuvia täältä. Tässä kuitenkin muutamat iltakuvat tämänkertaiselta käynniltä.








Kun koko päivän on liikkeellä ja kävelee paljon, niin sen jälkeen unikin jo maittaa. Hyvin nukutun yön jälkeen toisena päivänä eli sunnuntaina suunnattiin auton nokka kohti Regensburgia. Se on oikeasti vanha kaupunki, joka säästyi sota-aikana pommituksilta. Baijerissa tosin kaikki rakennukset näyttävät päällisin puolin hienoilta ja vanhoilta kivitaloilta, mutta todellisuudessa ne on suhteellisen uusia, koska niistä ei sodassa jäänyt paljoa jäljelle. Vaan kaikki on korjattu, ja entisöity niin, että näyttäisi vanhalta.

Matkalla Regensburgiin poikettiin Laaberin kylän kohdalla olevaan suklaatehtaaseen. Siellä oli valokuvauskielto, mutta huomasin sen vasta kun poistuin ulos. Joten tässä nyt sitten kuvia, joita periaatteessa ei olisi pitänyt lainkaan ottaa. Suklaata oli tuhansittain eri laatuja useampi huone täynnä. Kahviokin oli tehtaan yhteydessä. Täältä löytyi edullisesti tuliaiset lähipiiriin, koska käsimatkatavaroissa ei voi esim. mitään nesteitä kuljettaa, eikä meillä viikonlopun lyhyellä reissulla ollut lentokoneen ruumaan meneviä matkalaukkuja.










Regensburgin keskustassa on myös vanha kävelysilta, sekä iso katedraali, joka edehdyttävästi muistuttaa Kölnin kuuluisaa katedraalia.













Regensburgin lähistöllä on Walhalla -niminen paikka. Se on rakennettu jo 1800-luvulla, ja siellä pääsee kasomaan saksalalaisia merkkihenkilöitä eri vuosisadoilta (siis heidän patsaitaan) ja lisäksi paikalta avautuu huikeat näkymät Tonavalle.
















Lopuksi minulla on ollut tapana valottaa myös matkailun kustannuksia. Nyt ihan tarkkaa dataa ei ollut tästä matkasta saatavilla, sillä saksalaiset ovat aina niin vieraanvaraisia, että haluavat maksaa aina mieluiten itse. Joten en päässyt osallistumaan esim. automatkoista aiheutuviin kustannuksiin nyt ollenkaan. Vastavuoroisesti kyllä onnistuin maksamaan muutamat ravintolalaskut kokonaan itse ja myös paikallisten ystävien puolesta. Joten tässä euromääräistä yhteenvetoa tältä matkalta (2 henkilöä ja 2 yöpymistä perjantailta sunnuntaille)

Lentoliput meno-paluu 2 hlö yht. 306,98
Hotelli Steichele (2 vrk / 2 hlö) 163,80
Pizza & oluet Maestro Nurnberg 13,60
Kahvit & leivos, kahvitauko Furthissä 7,30
Residentzplas Wurtzburg, sisäänpääsy 30,00
Jääkaappimagneetti Wurtzburgista 3,50
Iltalounas Bambergissa (4 henkilöä) 65,60
Suklaatuliaiset (useampi kilo) 44,55
Jääkaappimagneetti Regensburgista 3,90
Kahvit & suklaaleivos, Laaber 8,70
Makkarasämpylä kahvitauolla 7,00
Pizza & cocacola pizzeriassa 17,00
Yht. 671,93 Per hlö 335,965






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti