maanantai 1. tammikuuta 2018

Tukholman tärpit

Kävimme joulun ja uudenvuoden välipäivinä Helsingistä Tukholman risteilyllä. Tukholma on paikkana vähän niin kuin Helsinki tai Porvoo - näissä paikoissa sitä on Vantaalla asuvana tullut käytyä jo useita kertoja ennenkin, ja useita kertoja tulee varmaan vielä jatkossakin käytyä.

Mutta silti joskus löytyy aina jotain uuttakin katsottavaa - tällä kertaa käytiin sisällä kuninkaan linnassa, jonne pääsymaksu oli 160 kruunua per aikuinen (siis noin 16 euroa), ja lisäksi käytiin suurkirkossa ja keskiajan museossa (Medeltidsmuseet). Näihin kahteen jälkimmäiseen ei pääsymaksuja peritty (suurkirkossa se oli vapaaehtoinen, ja keskiajan museossa ei ollut vapaaehtoistakaan maksua). Olivat nämä kaikki ainakin ensikertalaiselle oikein upeita paikkoja, ja uskallan suositella, että käykäähän katsomassa! Kuninkaanlinnan pääsymaksu voi kuulostaa vähän korkealta, mutta toisaalta sillä samalla lipulla pääsi käymään kolmessa eri paikassa (kerrokset + Kolmen kruunun linnan kellari + aarrekammari), niin ei siitä yhtä käyntiä päälle kovin suurta summaa tule.

Kuninkaanlinnasta muuten kannattaa aloittaa, jos tämän kierroksen tekee. Se nimittäin avautuu jo ennen kuin Helsingin laivat saapuvat Tukholmaan, kun taas moni muu paikka (esim. Medelstidsmuseet) avautuu Ruotsin aikaa vasta klo 12:00, niin laivasta kun ehtii jo klo 10:00 jälkeen kaupungille, niin aamun tunteina ei kaikkiin paikkoihin vielä pääse. Tietysti voihan nuo aamutunnit käyttää vaikka ostoksillakin käynteihin - nyt kävimme ostoksilla vasta sitten kun nämä kolme ennalta-ajateltua paikkaa oli kierretty. Ja aika riitti ihan hyvin, hyvissä ajoin olimme laivalla taas takaisin.

Otsikkoon kirjoitin "Tukholman tärpit", joten kerrotaanpa sitten tässä kohtaa muutamasta muustakin reissusta, että mitä muuta Tukholmassa voi tehdä tai on tullut aiemmilla reissuilla tehtyä.

Jos Tukholman on jo omasta mielestään kolunnut läpi joka nurkan, niin yksi mahdollisuus on silloin se, että ottaa risteilylle auton mukaan, ja kiertää koko päivän jossain päin Tukholman ympäristössä. Silloin helpottaa, jos lähtee vaikka lauantaina (tai perjantaina) Helsingistä, jolloin lauantai ja sunnuntai ovat Tukholmassa rauhallisia päiviä. Jolloin pääsee laivasta helposti pois, ja kaupungista nopeasti ulos. Arkipäivisin aamuisin ja iltapäivisin kaupungilla voi olla joskus aikamoiset ruuhkat.

Yksi erittäin kaunis saaristoreitti on "Vaxholmin kierros", johon sisältyy yksi lyhyt lossimatka (ylitetään sama kapea salmi, josta ruotsinlaivatkin purjehtivat Tukholmaan). Ja joskus laivaltakin kyseisen lossin näkee. Sillä kierroksella kannattaa pysähtyä Vaxholmin kauniissa kylässä ja siinä lähettyvillä olevissa linnoituksissa. Kartalla ajoreitti näyttää tältä, ja sen ehtii pienin pysähdyksinkin ajamaan hyvin siinä ajassa, mitä maissaoloon on aikaa Helsinki-Tukholma risteilyissä:

Vaxholmin kierrokseen kuluu Googlen karttaohjelman mukaan 2h 16min.
Käytännössä pienin pysähdyksin matkaan kannattaa varata 3-4 tuntia, jolloin
mahdolliset shoppailut pitää tehdä matkalla, tai laivassa tai hyvin pian kun
tulee Tukholmaan taas takaisin.

Jos Vaxholmin reissuun lähtee, se kannattaa tehdä kesäisin. Ei siellä talvella ole mielestäni mitään nähtävää, pimeä tulee aikaisin ja kesäkahvilat eivät ole talvisin edes avoinna. Samoin jos lähtee Tukholmassa sightseeing veneillä liikkeelle, niin nekin kulkevat vain toukokuun alusta syyskuun lopulle, jolloin liput ja veneiden lähtö tapahtuu Östermalmilla Strandgatanin päästä, aivan Berzeliin puiston kulmalta. Lippujen myyntikojut ovat Strandgatanin puoleisella rannalla. Risteilyn kestot noin tunnista aina kolmeen tuntiin asti, reitistä yms. riippuen. Vesiltä saa oman ja uuden kuvakulman kaupunkiin, jos aiemmin on liikkunut vain maissa. Lähin metroasema sightseeing veneille on T-Central, josta pitää liikenneympyrältä kävellä Hamngatan päästä päähän, siis noin 500-600 metriä. Hamngatanin ja Drottningsgatanin läheisyydestä löytyy myös turistien suosimat kaupat, jos pelkille ostoksille aikoo.

Mikäli haluaa yläilmoista Tukholmaa katsoa (vaatii aurinkoisen ja selkeän kelin), niin Kaknästornista eli TV-tornista sekä Globenin katolta onnistuu. Globen on maailman suurin pallonmuotoinen rakennus, ja se symboloi aurinkokunnassamme aurinkoa mittakaavassa 1:20.000.000. Eli jos kuvitellaan, että Globen olisi aurinko, silloin sitä kiertävät planeetat olisivat samassa mittakaavassa tietyn kokoisina ja tietyillä etäisyyksillä "auringosta" eli Globenista. Ja näin ne ovat sitten sijoitettu lähimmät planeetat eri puolille kaupunkia. Kaukaisin planeetta Pluto ja sen kuu ovat noin 300 km päässä Tukholmasta. Tässä linkissä tiedot ja kartat mistä planeetat löytyvät, jos haluaa saada konkreettista mittakaavaa omasta aurinkokunnastamme:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sweden_Solar_System

Tällä kertaa kuitenkin itselleni uusina paikkoina kävin kuninkaanlinnassa ekan kerran sisällä, tässä kuvia sieltä:













Ruotsi oli melkoisen suuri suurvalta vielä 1600-1700 luvuilla, eikä Ruotsin kuninkaanlinna mielestäni kovin paljon häviä sille loistolle ja kullan määrälle mitä Pietarissa voi Tsaarin talvipalatsissa nähdä. Joskaan ei kuninkaanlinna nyt ehkä ihan sille pärjää kuitenkaan.

Kuninkaan linnan vieressä, muutaman kymmenen metrin päässä suurtorin laidalla on suurkirkko, jossa mm. Victoria ja Daniel vihittiin. Nämä kuvat sieltä:


























Ja vielä - jos kiinnostaa nähdä ja katsoa miltä Gamla stan näytti keskiajalla, niin vastaus siihen löytyy eduskuntatalon edustalla sijaitsevasta keskiajan museosta. Siellä osa rakennelmista on ihan aitoja ja omilla paikoillaan, siten kuin ne olivat kaivauksissa löytyneet. Museoon on ilmainen sisäänkäynti. Tässä kuvia sieltä:








Ei muuten hullummalta näytä Helsinkikään, kun iltavalaistuksessa katsoo. Tässä loppuun vielä muutama kuva Helsinkiä, kun palattiin takaisin lähtöruutuun:




1 kommentti:

  1. Tukholmassa on vaikka mitä kivaa. Waldemarsudde on siosikkikohteeni jossa tulee käytyä aika usein. Hienoja näyttelyitä.
    Raija

    VastaaPoista