lauantai 11. marraskuuta 2017

Viiksekkäiden miesten Fuengirola

Vietin Fuengirolassa viikon verran syyskuussa 2017. Fuengirola - tuttavallisemmin "Fuge" on suomalaisten pääkaupunki Espanjassa, ja siitä lienee jo kirjoitettu tuhansittain erilaisia artikkeleita ja matkakertomuksia yms. mielipiteitä - puolesta ja vastaan. Esimerkiksi tässä linkissä on hyvä lista siitä, mitä kaikkea paikan päällä voi tehdä:

https://anna.fi/eurooppa/fuengirola-suomalaisten-paakaupunki-espanjassa

Minkälaiset ihmiset Fuengirolassa sitten käyvät? Siellä suunnalla kun lomailee yli 100 tuhatta suomalaista vuosittain, ja lisäksi noin 20-30 tuhatta suomalaista asuu Fuengirolassa enemmän tai vähemmän pysyvästi. Tähän kysymykseen itse halusin löytää vastausta, sillä onhan Fuengirolakin varmaan yksi vaihtoehto, jos tässä täytyy jonain päivänä itsekin alkaa miettiä, että missä asun sitten, kun jonain päivänä jään eläkkeelle... Joten kävin sitten katsomassa, että olisiko Fuengirola yksi mahdollinen loppusäilytyspaikka minulle.

En tiedä oliko yksi viikko liian lyhyt aika, vai liikuinko väärissä paikoissa, mutta ainakaan minulle ei oikein selvinnyt se, että millaiset suomalaiset Fuengirolassa lomailevat tai asuvat, ja että miksi ihmeessä juuri siellä? Ehkä parhaimman analyysin tilanteesta löysin jo nettisurffaillessani, ja tässä linkissä...

http://backstageblogi.fi/artikkelit/fuengirola-paratiisi-vai-helvetin-esikartano

kerrotaan tuuheaviiksisestä miehestä, joka on mielestäni tarkin ja paras analyysi suomalaisten elämänmenosta Fugessa. Ja tästä sitten tuli tämän matkakertomuksen otsikko. Siltä varalta, että jos tuo ylläoleva linkki joskus poistuisi netistä, kopioin tuon toisen jutun kirjoittajan kohtaamisen tuuheaviiksisen miehen kanssa varmuuden varalta myös tähän alle:

"...Illan pimentyessä kotimaasta tutut lieveilmiöt korostuvat. Huomioni kiinnittyy nahkatakkiseen, tuuheaviiksiseen mieheen, jonka päätä koristaa kotimainen mainoslippalakki. Hän on paikalla ottamassa hörppyä parikymppisen poikansa kanssa. Naurun remakka ja juttujen taso punottavat korvia. Vähitellen humalaiset uroot lähestyvät myös meitä, uusia tulokkaita. Sävy on onneksi huomattavasti ystävällisempi kuin missä tahansa Suomen pikkukaupungissa, jossa näkyisi uusia kasvoja. Suomalaisia asuu Fugessa yhtä paljon kuin esimerkiksi Riihimäellä, enkä tuntisi siellä tai muuallakaan kotimaassamme oloani yhtä turvalliseksi kuin täällä. Humalainen on kuitenkin humalainen, ja koska kaverin sönkötyksestä ei saa mitään tolkkua, ei sitä jaksa kuunnella loputtomiin. On aika jättää paikka tältä illalta ja lähteä vuorten yli turvaan nukkumaan..."

Tuuheaviiksinen mies ja mainoslippis saattaisi ihan hyvin näyttää vaikka tältä?
Tässä kuvassa kuitenkin yksi Rosbergin Keijo, joka ei varmaankaan liity
Fuengirolaan mitenkään, mutta löysin nyt kuitenkin tällaisen kuvan netistä.

Entä mikä sitten suomalaisia sinne Fuengfirolaan oikein vetää? No se ei selvinnyt minulle ollenkaan. Osa tapaamistani suomalaisista puhui suomea ulkomaisella korostuksella. Oma päätelmäni oli se, että kaverit ovat joskus jotenkin eksyneet Suomeen, saaneet turvapaikan mutta ei töitä, jolloin jos ei viitsi Suomessa kökkiä koko aikaa, niin Espanjassa on lämpimämpää. Sitten jotkut, jotka haluavat toisen asunnon ulkomailta, ovat ehkä helposti ja halvalla löytäneet sen juuri Fuengirolasta, ja kenties vielä suomalaisen kiinteistövälittäjän avustuksella? Jolloin kielitaitoa ei välttämättä ole tarvittu juuri ollenkaan. Muutenkin - jos ei osaa englantia tai mitään muutakaan kieltä kovin hyvin, niin Fugessa pärjää varmasti ihan riittävän hyvin suomen kielelläkin - kunhan vaan käy oikeissa paikoissa.

Entä oliko Fugessa halpaa? Kyllä ja ei. Suurissa marketeissa kaljatölkit ja viini ovat selvästi halvempia kuin esim. mitä ne Virossa maksaisivat. Eli eivät maksa juuri mitään. Tölkillisen olutta saa elle 50 sentillä, pullo viiniä maksaa muutaman euron. Joten jos on kova juoppo (anteeksi kielenkäyttöni), niin silloin Fuengirola on varmasti ihan hyvä paikka viettää aikaa ja ottaa rennosti. Alkoholijuomien lisäksi myös junaliput ja bussiliput ovat Espanjassa erittäin edullisia. Ja kuulemma asunnonkin voi onnistua vuokraamaan erittäin edullisesti sen jälkeen kun kesälomien sesonkikausi on ohi. Ja juuri niinhän useimmat suomalaisetkin kai tekevätkin. Eli asuvat Espanjassa vain talvikauden. Jolloin siellä siis ei ole turisteja. Ja jolloin siis asuminen voi järjestyä hyvinkin edullisesti. Kesä voi lisäksi joillekin suomalaisille olla liian kuuma.




Jos iskee myös nälkä jossain välissä, niin ravintolaruoka maksaa Fugessa ihan sen saman mitä Suomessakin, jos menee esim. Amarilloon tai Rossoon syömään. Kokonaislasku on kuitenkin Fugessa Suomea pienempi, sillä ruuan ohessa olut maksaa ehkä 3 euroa ja pullo viiniä tulee ravintolassakin pöytään alle kympillä. Vain kiinalainen ruoka on Fugessa erittäin halpaa. Ja myös erittäin hyvää. Mutta sitä saa tietysti Suomestakin, eikä ole täällä paljon sen kalliimpaa.

Tietysti - aina kun jonnekin matkustaa, pitää syödä paikallisia ruokia, jollaisista pari esimerkkiä tässä:

Andalusialainen helteen helpottaja: Gazpacho (kylmä kasviskeitto).
Ja kyytipojaksi tietysti kylmä olut.
Ja Espanjassa kun ollaan,  niin paellaa löytyy montaa eri sorttia.

Mitä muuta Fugessa sitten voi tehdä? Hiekkarantaa ja sen viereistä leveää kävelykatua on 8 kilometriä. Jos haluaa kävellä rantakatua edestakaisin, tai jos haluaa vaan maata hiekkarannalla, niin eiköhän Fuengirola ole silloinkin oikea unelmapaikka kaikille niille, jotka eivät oikeastaan halua tehdä mitään tai käydä missään. Lisäksi hiekkarannalle kannattaa omasta mielestäni mennä ainakin kerran lomansa aikana jo aamuhämärissä. Siis ennen kuin aurinko on noussut. Sillä merestä nouseva aurinko on äärettömän kaunis, ja Fuengirolassa se nousee "suoraan edestä" niin, että mahdollisesti vähän sivummalla olevat laiturit ja rakennukset tai vuoren rinteet eivät haittaa ollenkaan, sillä Fuengirolan ranta avautuu suoraan itää, ja niin että aurinko tulee ylös aivan edestä ja aivan keskeltä merta. Tässä muutamia kuvia:









Kaikki Fuengirolan suomalaiset eivät myöskään ole talvella talvehtivia eläkeläisiä, tai suomea ulkomaalaisittain murtavia. Asuu Fuengirolassa niitäkin, jotka tekevät kovaa työtä. Näissä linkeissä tarkemmin heistä:

http://m.iltalehti.fi/tyoelama/201709092200382767_tb.shtml

http://www.ts.fi/uutiset/talous/1074290096/Elama+on+tyota+Aurinkorannikolla

Niin ja onhan siellä Fuengirolassa myös muutama nähtävyys ja hienoja paikkoja hienoilla maisemilla. Tässä muutamia, joissa tuli itse poikettua:


Castillo Sohail eli Sohailin linnoitus. Pieni linnake mäen päälle, josta
avautuu upeat näköalat kaupunkiin ja merelle.
Lisäksi Sohailin linnoituksen vieressä on mäen rinteessä hieno puistikko.
Sohailin linnoituksesta näkyy hyvin myös toinen kaupungin nähtävyys eli Rio Fuengirola, joka on kävelysilta kukkulan juurella. Tai siis rantakadun loppuessa kaupungin eteläisessä päässä pitää ensin kävellä Rio Fuengirola sillan ylitse, jotta pääsisi Sohailin linnoitukselle. Minusta molemmat ovat aika vaatimattomia, mutta jos kerran Fuengirolaan on päätynyt, kannattaa nämä käydä katsomassa nyt kuitenkin:

Rio Fuengirolan silta  Sohailin linnoitukselta katsottuna.
Yksi hyvä tapa tutustua kaupunkiin ja kaupungin ympäristöön on polkupyörä. Jos haluaa vähän edullisemmalla vuokralla pyörät, niin kympillä ne saa koko päiväksi, ja vuokrauspaikka näkyy tuossa yllä olevassa siltakuvassa ihan kuvan vasemmassa alalaidassa olevassa peräkärryssä, aivan kahvilan tai olutterassin vieressä. Samassa paikassa on myös köysirata, jos haluaa liukua vaijerilla köysirataa pitkin jokiuoman yli. Köysirataa ja polkupyörävuokrausta hoitaa sama yrittäjä.

Oma pyöräilyreissumme suuntautui Sohailin linnoitukselta Castillo Colomares -linnalle, joka sijaitsee kaupungin toisessa päässä vuoren rinteellä. Ja sieltä siis vielä komeammat näköalat kuin Sohailin linnan kukkulalta. Castillo Colomares -projektista ja rakentamisesta lisää ja tarkemmin tässä linkissä:

http://www.olekustannus.com/aavemainen-arkkitehtuurin-helmi/

Tässä muutama kuva omalta polkupyöräreissultamme:

Fuengirolan hiekkarannalla voi nähdä uskomattoman upeita hiekkaveistoksia.
Vieressä on kolikkolipas, johon tekijä toivoo tippiä ohikulkevilta.

Hiekkaveistosten tekijä työnsä touhussa.

Vuorten rinteillä on komeita omakotitaloja.

Tässäkin jokin uudiskylä Fuengirolan kupeessa. Betoniauto matkalla ylös,
joten ilmeisesti uutta rakennetaan koko ajan.

Vuoristotiellä pyöräily on kovaa kuntoilua,
vaikka välillä ei tarvitse polkea ollenkaan.
Onneksi polkupyörissä oli 18 vaihdetta.

Upeita taloja ja upeita portteja. Taloissa ja postilaatikoissa näky enimmäkseen
ruotsalaisia ja tanskalaisia nimiä. Suomalaisia nimiä ei ollut ainuttakaan.
Suomalaiset kai sitten majoittuvat eniten keskikaupungin kerrostaloissa?

Näkymiä vuoren rinteellä.

Lisää isoja ja komeita omakotitaloja.


Lopulta määränpäässä eli tässä on Castillo Colomares -linna.
Yhden miehen 7-vuotinen rakennusprojekti.

Osbornen härkä näkyy selvästi keskellä Fuengirolaa, ja se näkyy hyvin
myös paikallisjunan ikkunasta.

Härkä lähikuvassa. Toisen takajalan vieressä ihmiset antamassa mittakaavaa.
Härän luota avautuu mahtavat näköalat joka suuntaan.

Suomen kieli näkyy katukuvassa aina siellä sun täällä.

Polkupyörällä voi ajaa esim. rantakatua ja erikseen merkittyjä reittejä pitkin.

Seuraamalla "punaista latua" näkee mukavasti erilaisia maisemia.

Sitten jos haluaa ostoskeskuksessa vaeltaa ympäriinsä tai tehdä ostoksia, niin yksi hyvä valinta on Sohailin linnoituksen lähistöllä sijaitseva Miramar -ostoskeskus, joka vetää hyvin vertoja esim. Helsingin itäkeskukselle suuruudessaan. Tässä muutama kuva:








Väittäisin, että reipas matkailija ehtii nähdä ja katsoa kaiken tässä yllä kerrotun ihan jo yhden viikonlopun aikana. Joten jos ei kiinnosta, tai jos ei jaksa makoilla päiväkaupalla hiekkarannalla, sitten pitää yrittää keksiä jotain muuta mielekästä tekemistä. Tässä linkissä joitakin lisävinkkejä, jotka myös sikäli mukavia, että näissä ei paljonkaan kukkaro kevene, eli lähes ilmaista hupia:

http://www.mondo.fi/espanja/aurinkorannikon-aarteet

Mutta muuten tuo Fuengirola on mielestäni ihmeellinen kummajainen, tai ainakaan itselleni ei oikein selvinnyt se, että mikä on se asia, mikä vetää sinne niin suuren joukon suomalaisia? Sehän on vain yksi tavallinen pikkukaupunki Espanjassa. Tuhannen muun joukossa. Ehkä itse toteaisin, että tulin, näin ja koin, mutta en ole varma, haluaisinko mennä vielä uudestaan. Sen näkee sitten, jos kasvatan harmaahapsisena vaarina harmaat viikset, ja vedän flanellipaidan päälle, ja lähden illan pimentyessä muiden ikätovereitten kanssa kadulle istumaan ja iltapalaa syömään.

Kadut nimittäin täyttyvät ruokailijoista illan pimentyessä ja maailmaa parannetaan leppoisasti jutellen aina myöhään yöhön saakka. Tunnelma on leppoisa ja rauhallinen. Ja varmasti ikäihmisten näkövinkkelistä katsottuna myös erittäin turvallinen ja tunnelmallinen, joten paikka sopii siinä mielessä hyvin eläkepäivien viettoon. Ei tiedä vaikka minäkin vielä innostuisin, mutta siihen kuluu näillä näkyvin vielä 30-40 vuotta.

Niin ja onhan siellä Fuengirolassa nuoriakin. Sekä töissä, lomailemassa että koulussa ja asumassakin. Suomalainen lukiokin löytyy. Jotenkin tuntuu, että se että "onhan täällä myös nuoria" on asia, joka helposti mainitaan ja joka usein myös ylittää uutiskynnyksen. Se, että Fuengirolassa on eläkkeellä olevia harmaahapsisia ja leppoisia vaareja ja mummoja, sekä vähän nuorempia olutta siemailevia tuuheaviiksisiä miehiä - se ei liene uutinen?

EDIT 26.11.2017:
Tuli tässä räntäsateisena iltana yhdessä illanvietossa puheeksi Fuengirolassa talvehtivat suomalaiset. Jolloin joku muisti, että sehän tapahtui juuri siellä myös se Jenna Lepomäen surma tässä joitakin vuosia sitten. Fuengirolasta vuokratussa asunnossa ryhdyttiin pyörittämään laajaa huumekuviota. Espanjasta hankittiin huumeeksi luokiteltuja lääkkeitä ja niitä tuotiin Suomeen. Talon terassilla kasvatettiin marihuanaa ja sitä kuskattiin Suomeen. Ja kuriiriksi värvätty Jenna Lepomäki kieltäytyi ja surmattiin.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000682867.html

On tietysti selvää se, että aina ja kaikkialla missä on ihmisiä, tapahtuu myös rikoksia. Eikä Fuengirolakaan ole tässä suhteessa siis mikään poikkeus. Eli varovainen pitää aina vaan reissun päälläkin olla, vaikka paikka päällisin puolin vaikuttaa aivan rauhalliselta ja turvalliselta pikkukylältä, jossa on rento tunnelma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti