maanantai 25. heinäkuuta 2016

Päivä 3 - ohjatut kävelykierrokset

Koska ensimmäinen päivä Moskovassa oli aika hektinen, katsomista oli joka puolella ja koko ajan mentiin - niin toisena päivänä päätettiin ottaa vähän rauhallisemmin. Aamulla nukuttiin pitkään ja klo 10:45 oli matkan ensimmäinen ennalta tilattu ja varattu aktiviteetti, eli osallistuminen Moskovan Free Tour -yhtiön ilmaiseen ohjattuun kävelykierrokseen. Sellainen alkaa joka päivä klo 10:45 Kitai Gorod -nimisen metroaseman kupeesta, ja päättyy punaiselle torille. Lisätiedot tästä kävelykierroksesta löytyy esim. tästä linkistä:

http://moscowfreetour.com/#free

Suosittelen osallistumista retkelle, sen reitti kulkee keskikaupungilla ja kun sen on kulkenut ohjatusti läpi ja kuullut matkan varren taloihin ja paikkoihin liittyvät tarinat, sen perusteella uskaltaa varmasti jo valita saman yrityksen maksullisiakin kierroksia. Ja se kait tämän maksuttoman kierroksen yksi tarkoitus myös onkin, eli tämä on markkinointikikka, vaikka ei sitä yrityksen nettisivuilla nyt ihan näin ehkä myönnetäkään. Mutta minusta ihan hyvä kierros, vaikka markkinointikikka olisikin. Suosittelen osallistumista tähän ihan loman aluksi, sen jälkeen osaa jo kiertää Moskovassa ihan omatoimisestikin. Ja vaikka Moskova olisi jo entuudestaankin tuttu, tuskin kaupunki kellekään ihan niin tuttu on, etteikö sen aikana varmasti jokaiselle tulisi uutta tietoa jostakin? Tai jos jo tietää Romanovien talon tarinan Moskovassa, ja on jo kuullut kaikki jutut GUM -tavaratalon jäätelön salaisista resepteistä, ja löytää Moskovasta kaupungin vanhinmman ruokakaupan, niin sitten tämän kierroksen voi varmaan jättää väliin, ja käyttää aikansa johonkin muuhun.

Olin pohtinut Moskovan paikallisretkiä ja nähtävyyksien kiertämistä jo ennakkoon. Ja sitä silmällä pitäen googlasin löytyykö Moskovasta ns. "turistipassi". No löytyihän sellainen. Sen avulla olin jo onnistunut säästämään aikaa ja rahaa mm. Lontoossa, Pariisissa ja New Yorkissa. Eli tällaisen passin hankkinut saa siis opaskirjan, mistä selviää mitä kaikkea kaupungista löytyy ennakkoon maksetulla turistipassilla voi kiertää nämä passiin kuuluvat kohteet ilman, että tarvitsisi kohteeseen tullessa maksaa tai jonottaa.

Mutta se mikä toimii maailmalla, se ei toimi Moskovassa. Moskovan turistipassi löytyy siis tästä osoitteesta:

https://moscowpass.com/

Tuonne kun kirjautuu sisään, sieltä avautuu (vain venäjänkielellä tosin) "tärkeä tiedote" -sivu, joka kertoo, että näihin passeihin liittyy väärinkäytöksiä, rikostutkinta on päällä, ja toistaiseksi näitä ei nyt myydä. Rivien välistä voi ymmärtää, että joku yrityksen työntekijä lienee varastanut näitä itselleen, myy niitä nyt omaan lukuunsa, ja netissä varoitetaan nyt, että älkää ostako näitä passeja (tietyltä yritykseltä), jonka kanssa ei ole mitään sopimuksia olemassa, ja joka siis pelkästään kerää turisteilta rahat pois.

En siis uskaltanut ostaa tätä. Ja jälkikäteen katsottuna tämä päätös oli ihan oikea. Tässä kohdin nimittäin ilmeni, että paikan päällä ne jälleenmyyjät, joilta tämän passin olisi kuitenkin saanut ostaa, he hinnoittelivat sen niin korkealle, ettei ostamisessa ollut euromääräisesti mitään järkeä. Halvin hinta olisi ollut Kremlin kierros mukaan lukien 5600 ruplaa ja ilman sitä 5200 ruplaa. Tällä hintaa turistipassin olisi saanut GUM-tavaratalon infokioskista.

Mutta jos enimmillään pääsymaksut ovat luokkaa 350 ruplaa per aikuinen, ja jos passi on voimassa vain 5 päivää - niin passin ostamalla ei säästä mitään - ei siitäkään huolimatta, että se oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn noin 40 museoon ja 3 kiertoajelulle yms. Ja aikaa ei myöskään säästy, koska missään kohteessa ei tarvitse jonottaa. Olen seissyt esim. Pariisissa Eiffel-tornin jonossa yli 4 tuntia, mutta Moskovassa joka paikkaan pääsee aina suoraan sisään, eikä jonoja juurikaan ole (paitsi Lenin mauseleumiin ja Kremliin).

Moscow Free Tour -nimisellä yrityksellä on ilmaisen kierroksen lisäksi 4 muutakin ohjattua kiertokävelyä. Ne ovat metrokierros, kommunismikierros, Kremlin kierros ja mystinen kierros Moskovan illassa. Nämä kannattaa mielestäni ostaa yhdellä kertaa kaikki, jolloin saa alennusta, eli silloin pakettihinta on 4950 ruplaa tai 73 euroa.

Kaikki nämä kierrokset voi toki tehdä "omin päin" eli omatoimisesti ja ilman opasta, mutta opas kuitenkin on jo valmiiksi etsinyt mm. Moskovan kauneimmat metroasemat - ja vaikka itse löytäisi ne samat ja katsoisi paljon muutakin, siltikään ei tiedä metroasemiin liittyviä historiatietoja, mm. monissa näistä on aikanaan ollut Stalinin patsaita ja mosaiikkikuvia, jotka on nyttemmin siivottu pois. Oppaalla oli valokuvat, miltä sama metroasema näytti ennen - ja itsekin näkee miltä se näyttää nyt.

Mystisellä iltakierroksella taas käytiin paikoissa, joita itse en olisi löytänyt - ja jos olisinkin löytänyt, en olisi uskaltanut mennä. Jotenkin Moskova - jos se on uusi ja outo paikka, niin siellä haluaa olla korostetunkin varovainen, varsinkin jos lähdetään vähänkin turistialueen ulkopuolelle. Mutta äärimmäisen mielenkiintoinen tämä mystinen retki kuitenkin oli.

Tämä päivä nro3 käynnistyi siis ilmaisella kierroksella, tässä joitakin kuvia sieltä:

Oppaamme Marina (istumassa kaiteella) oli syntyperäinen moskovalainen.
Hän tunsi kaupungin läpikotaisin, ja kertoi myös paljon tarinoita mitä oli
kuullut omilta vanhemmiltaan aikana jolloin Moskova oli hyvin erilainen
mitä se on nyt.

St. Vasilevin kirkkoon liittyy monta mielenkiintoista
tarinaa. Kirkon rakennutti Iivana Julma, joka halusi
saada syntejään anteeksi... Mitä hienompi kirkko, sitä
enempi syntejä ehkä sai anteeksi.

Vasemmalla GUM ja oikealla lasten GUM.

Retki päättyi tänne Moskovan vanhimpaan ruokakauppaan Tverskayalle.

Tämän kierroksen jälkeen itse pidimme pienen tauon - kiireessä käytiin syömässä Okhotnyj Ryadin McDonalsilla. Kyllä oli melkoinen määrä asiakkaita, ja melkoinen määrä myyjiä, eli tältä näyttää moskovalaisella mäkkärillä:


Pikaisen ruokailun jälkeen vähän jaljojen lepuuttelua - ja sitten ei muuta kuin uudelle kierrokselle. Kommunistisen kierros oli seuraavana vuorossa klo 16:00 alkaen, ja sillä kierroksella saattoi nähdä mitä kaikkia jälkiä kommunismiaika jätti Moskovaan. Kierros alkaa entisen KGB:n päämajan edustalta Lubjanka -aukiolta. Siellä on nykyään muistomerkki kommunismin uhreille. Samalla aukiolla on myös lasten tavaratalo, jonka ylimmän kerroksen näköalatasanteelta on hyvät näköalat kaupungille.

Tässä muutamia kuvia kommunismikierrokselta:

Kommunismin uhrien muistomerkki.

KGB:n päämaja Moskovan Lubjanka-aukiolla. Tänne jos joku joutui sisään,
ei yleensä päässyt enää ulos, eli hävisi jäljettömiin.

Aluksi sirpin ja vasaran asento ei ollut vakiintunut, tässä ne sojottavat
ihan eri suuntiin...

Lenin Tverskaja -kadulla. Nykyäänhän useimmat kommunismiajan
muistomerkit ja patsaat ovat Fallen Monument -parkissa, joka on Gorkin
parkin kulmalla, ihan tai lähes melkein presidentti-hotellin ikkunoiden alla.
Ja kun vielä tuntui, että jaloissa riitti voimia näiden kierrosten jälkeen, lähdettiin vielä kolmannelle kierrokselle hämärtyvään Moskovan iltaan. Aika yllättävää, miten kaupunkikuva voikin muuttua aika oleellisesti ihan pienen kävelymatkan aikana, kun kävelee Gitai Gorad -metroasemalta vähän etäämmälle... Tässä taas muutamia kuvia illan kierrokselta:

Moskovan keskikaupungilla tai metrossa ei graffitteja näy.
Mutta laitakaupungilla näkyy. Eikä olla kaukana keskustasta...



Tässä vaiheessa tekee jo mieli tarkistaa, että vieläkö
lompakko on tallessa...

Kummallisia sisäpihoja, jossa pyörii kummallisia hiippareita....

Kissakin siellä oli.

Kai täälläkin asuu joku?

Oppaan mukana kuulemassa alueen tarinoita
menneiltä vuosisadoilta.

Poikettiin yhdellä kirpputorillakin. Tai mikä se sitten olikaan,
tavaraa oli kuitenkin myynnissä laidasta laitaan, aseista alkaen.

Samaa kirpputoria erään talon kellarissa.

Myynnissä olevaa tavaraa. En tiedä olisiko uskaltanut tuoda junalla Suomeen?

Lisää aseita.

Erilaisia teräaseita ja koppalakkeja.

Paikalliset tekivät kauppoja ja joivat vodkaa. Kumpaakin vuoron perään.

Myös talon pihapiirissä hierottiin kauppaa ja juotiin vodkaa.
Meininki oli rento, ja kellään ei ollut kiire mihinkään.
Jos osaa puhua venäjän kieltä, täältä löytää kavereita nopeasti...
Yleisfiilis oli vähän niin kuin jossain Amsterdamissa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti